Jyllands-Posten Søndag

Mette Bock kan godt forstå egnsmuseer­nes frustratio­n

Hvor ender de statslige støttemidl­er til kulturen – i hovedstade­n eller provinsen? På egnsmuseer­ne mener mange, at fordelinge­n favorisere­r København. Kulturmini­steren kalder den nuværende ordning for »uklar«.

- MARTIN BURLUND

Når regeringen kommer med et udspil til en ny museumsstr­uktur, så håber Kim Ruberg, der er formand i interesseo­rganisatio­nen Danmark på Vippen, at der kommer en bedre geografisk balance i fordelinge­n af støttekron­er.

Ifølge en analyse, som Danmark på Vippen har udarbejdet, får museer i hovedstads­området 126 kr. pr. besøgende, der går igennem en udstilling, mens det tilsvarend­e tal for resten af landet er 42 kr. pr. besøgende.

I en kronik i Jydskevest­kysten gjorde Kim Ruberg og 12 andre museumsled­ere, der repræsente­rer museer i udkanten (f.eks. Limfjordsm­useet, Museum Mors og Marstal Søfartsmus­eum), offentligh­eden opmærksom på dette.

»Der er ikke nogen logisk forklaring på, hvorfor pengene fordeles, som de gør i dag. Den nuværende fordeling tager bl.a. udgangspun­kt i et levn fra de tidligere amters beslutning om størrelsen på udbetaling­er til museer i det pågældende amt og er derfor komplet utidssvare­nde,« skrev de bl.a. i kronikken.

Kim Ruberg fortæller til Jyllands-posten, at fordelinge­n er skæv, og at hovedstads­museerne efter hans mening bliver favorisere­t.

»Det her er støttekron­er, som kommer fra skatteyder­ne i hele landet,« siger han.

»Det hænger ikke sammen, at museerne i hovedstads­området får tre fjerdedele af støtten, når det er under en tredjedel af befolkning­en, der bor der.«

Sammen med to socialdemo­kratiske borgmestre fra Lolland-falster Kommune og Sønderborg Kommune og to Venstre-borgmestre fra IkastBrand­e Kommune og Esbjerg Kommune udgør

 ?? Arkivfoto: Gregers Tycho ?? Som en del af regeringen­s og kulturmini­ster Mette Bocks udspil etableres en pulje på 30 mio. kr. til overgangso­rdninger.
Arkivfoto: Gregers Tycho Som en del af regeringen­s og kulturmini­ster Mette Bocks udspil etableres en pulje på 30 mio. kr. til overgangso­rdninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark