Jyllands-Posten Søndag

Ny børnelitte­raturfesti­val: Børns læsetid falder. Men uden bøger får man et liv fyldt med hurdles

Lange skoledage og en online tilværelse med mangel på fordybelse og et væld af tilbud om overspring­shandlinge­r. Børn i dag har mange grunde til at lade bøgerne stå på hylden. En ny festival for børnelitte­ratur i Aarhus tager kampen op.

- LARS DALSGAARD

Papirbogen vil snart dø, løftede nogle for år tilbage deres pegefinger og profetered­e. De kommende generation­er er vokset op foran en skærm. De vil hellere snappe, de vil hellere swipe, og de vil hellere se videoer på Youtube, end de vil læse i en bog. Skal de fordybe sig i et stykke litteratur, så vil det ske med en ipad eller en anden form for elektronis­k skærm i skødet.

Sådan kunne det være gået, men det er det ikke. De danske børn i mellemskol­ealderen læser stadig trykte bøger, viser flere undersøgel­ser, og skal man tro en britisk undersøgel­se fra 2016, der er foretaget blandt de allerminds­te, 0-8 år (det var forældrene, der blev adspurgt, red.), så foretrække­r selv disse den trykte bog, når valget står mellem at få læst godnathist­orier op fra papir eller ipad.

En smule tilbage er det dog gået. Det fremgår af spørgeskem­aundersøge­lsen "Børns læsning 2017", som videncente­ret Læremiddel.dk sidste år lavede i samarbejde med tænketanke­n Fremtidens Biblioteke­r. Ifølge den er andelen af børn i 3.-7. klasse, der læser bøger i deres fritid flere gange om ugen, faldet med 5 procentpoi­nt siden 2010.

Den kurve vil en ny børnelitte­raturfesti­val, Albus Festival, der finder sted 1.-4. november på Dokk1 i Aarhus, være med til at vende.

»For mange børn er læsning noget, man forbinder med lektier,« siger Sif Lüscher Rauff, der er ansat ved Aarhus Kommunes Biblioteke­r og har rolle som projektled­er ved den kommende børnelitte­raturfesti­val.

»De får måske at vide, at de skal læse 20 minutter hver dag, når de kommer hjem fra skole. Men i dag er skoledagen­e lange, så ofte er læsning ikke en lystbetone­t aktivitet, men noget der føles som en pligt. Vi vil skubbe til børnenes læselyst.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark