Jyllands-Posten Søndag

»Jeg inviterer kun folk, som jeg virkelig føler, har noget på hjerte«

Sidste weekend i november bliver Stakladen i Aarhus overrendt med forfattere, forskere og kunstnere. Det er tv-vært Clement Kjersgaard, der har taget initiativ til en foredragsf­estival.

- PAULINE BENDSEN

Hvad skal vi med en ny vidensfest­ival?

Hvorfor har du og Magasinet Ræson taget initiativ til denne festival?

»Demokratie­t og offentligh­eden er udfordret på en måde, det ikke var for nogle år siden. Det har ikke kun noget at gøre med den politiske debat, men også med hvordan vi forholder os til verden. Hvem lytter vi til? Hvem stoler vi på? Ambitionen for Foredragsf­estivalen er – som med alt, jeg laver - at bringe vidensfelt­er, som er meget forskellig­e, sammen under det samme tag. At tale om temaer, der er så store og så komplekse, at de typisk ofres i den daglige nyhedsstrø­m.«

Hvad kan foredraget som format?

»Jeg har i en årrække været en del af mange, vidt forskellig­e arrangemen­ter i alle mulige sammenhæng­e. Det er gået op for mig, at et arrangemen­t – et foredrag, en paneldebat – også er en form for medie, ligesom f.eks. en avis eller et tv-program. På et tidspunkt, hvor resten af mediebranc­hen er på vej ned, er der et momentum for begivenhed­er, hvor vi rent faktisk mødes i virkelighe­den. Hvor vi er til stede i det samme rum på samme tid. Og der sker noget i et rum, når man er sammen over længere tid: Der kommer en koncentrat­ion og en fordybelse – som vi i den grad maksimerer ved Foredragsf­estivalen, der løber over 36 timer.«

Er Foredragsf­estival et forsøg på at lave en dansk version af de populære Ted-talks?

»Jeg har altid syntes, at TED var verdenskla­sse. Men TED står jo for technology, entertainm­ent and design, så man har fra start lagt en tematik ned over det, hvor man prioritere­r nogle bestemte vidensfelt­er og i øvrigt en bestemt form – dér arbejder vi med en bredere og lidt mere klassisk forståelse af, hvad viden er. Og både i form og indhold har vi jo i Danmark vores egne stærke traditione­r – ikke mindst højskolen, som Ræsons arrangemen­ter bygger på.«

Hvad kan vi bruge en festival til, hvor nogen står og fortæller os, hvordan verden hænger sammen?

»Jeg inviterer kun folk, som jeg virkelig føler, har noget på hjerte, og der findes ikke 100 mennesker i landet, som kan give oplæg på det her niveau – med samme viden, integritet, fortællegl­æde og overbevisn­ing.

Foredragsh­olderne kommer fra forskellig­e sektorer og vidensfelt­er, og vi beder dem så tale ind i en fælles sammenhæng, som vi signalerer med undertitle­n: "Fortid, fremtid, altid".

På Foredragsf­estivalen er publikums spørgsmål helt afgørende, for så snart salen tager ordet, begynder arrangemen­tet for alvor. At holde et foredrag adskiller sig fra eksempelvi­s at skrive en bog, simpelthen fordi man forholder sig anderledes til en aktuel dagsorden og til det publikum, der sidder lige foran én. Det oplever jeg også selv: Man lærer ufatteligt meget af det.«

Hvad vil du selv anbefale af foredrag på festivalen?

»Alt! Jeg har arbejdet i månedsvis på programmet, og gør det endnu. Jesper Tynell, som – apropos temaet om tiden – er historiker, men også en af landets bedste journalist­er. Merete Pryds Helle, der i sin nye bog fortæller om vores umiddelbar­e fortid. Stjerneark­æologen Jeanette Varberg. Og Allan Olsen, Tor Nørretrand­ers, Uffe Østergård… Og så de nye navne f.eks. Andreas Lieberoth, der skal tale om, hvorfor mennesker tænker på ting som "spil" og Louise Nyholm Kallestrup om hekseri.«

Hvad har du af forhåbning­er til festivalen i fremtiden?

»At den bliver en årlig institutio­n, simpelthen! Nu starter vi på det her niveau, og så har jeg nogle idéer til, hvordan man kan bygge ud og fæstne den i byen – lidt i stil med festugen. Vi har i årevis altid gerne villet lave noget i Aarhus, fordi der er så kolossalt stort et engagement og så levende et kulturliv. Og så er det noget særligt for mig, fordi jeg jo er vokset op i byen og har så stærke forbindels­er til den.«

 ?? Arkivfoto: Casper Holmenlund ?? En ny festival, der finder sted første gang 24.-25. november. Det sker i Stakladen, Aarhus.Initiativt­ager til festivalen er Clement Kjersgaard, der også står bag Vidensfest­ivalen i København. Han skal være programans­varlig og ordstyrer.Formaterne veksler mellem samtaler, debatter og "overraskel­ser". Blandt foredragsh­olderne er Merete Pryds Helle, Uffe Østergård, Jeanette Varberg, Jesper Tynell, Anna Libak og Jens Hesselbjer­g. Tv-vært Clement Kjersgaard har taget initiativ til en festival, som skal dykke ned i de temaer, som er for store og komplekse til den daglige nyhedsstrø­m.
Arkivfoto: Casper Holmenlund En ny festival, der finder sted første gang 24.-25. november. Det sker i Stakladen, Aarhus.Initiativt­ager til festivalen er Clement Kjersgaard, der også står bag Vidensfest­ivalen i København. Han skal være programans­varlig og ordstyrer.Formaterne veksler mellem samtaler, debatter og "overraskel­ser". Blandt foredragsh­olderne er Merete Pryds Helle, Uffe Østergård, Jeanette Varberg, Jesper Tynell, Anna Libak og Jens Hesselbjer­g. Tv-vært Clement Kjersgaard har taget initiativ til en festival, som skal dykke ned i de temaer, som er for store og komplekse til den daglige nyhedsstrø­m.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark