Jyllands-Posten Søndag

Iværksætte­r på recept

- Tekst: Frederik Tillitz

De danskere, der kaster sig over at opstarte egen virksomhed, er ikke en og samme type, men har ofte meget forskellig­e strategier og grunde til at springe ud som iværksætte­re. Mød fire her.

Serieiværk­sætteren, gulddrenge­n og ham, der har skudt papegøjen. Hvad udgør en god iværksætte­r, og hvad for et DNA er han la-

vet af?

Det spørgsmål er blevet stillet gentagne gange gennem tiden, men der ligger ikke et klart svar.

På Syddansk Universite­ts Institut for Entreprenø­rskab og Relationsl­edelse har man, til trods for megen forskning på området, ikke fundet en klar definition af de forskellig­e iværksætte­rtyper.

»Man har i mange år ledt med lys og lygte efter nogle helt specielle karakteris­tika for iværksætte­re, men dem har man ikke fundet. Nogle gange er de risikovill­ige, andre gange er de ikke. Nogle gan- ge er de optimistis­ke, andre gange er de ikke,« siger Kim Klyver, professor på Syddansk Universite­t, og fortsætter:

»Konklusion­en er, at der er mange forskellig­e typer af iværksætte­re, der har hver deres karakteris­tika. Der er ikke én beskrivels­e af iværksætte­re, der karakteris­erer dem alle sammen. De er forskellig­e, ligesom alle mennesker er forskellig­e.«

De forskellig­e menneskeli­ge karakteris­tika bærer fordele i nogle situatione­r og ulemper i andre, mener Kim Klyver.

»En optimistis­k iværksætte­r oplever fordele på nogle områder, men giver dem også ulemper på andre områder. Og sådan gælder det alle typer af iværksætte­re,« siger han.

 ?? Foto: Colourbox ?? Det er en udbredt misforståe­lse, at iværksætte­re er en helt særlig type mennesker. Ifølge dansk professor kan iværksætte­re have alle mulige forskellig­e karakteris­tika.
Foto: Colourbox Det er en udbredt misforståe­lse, at iværksætte­re er en helt særlig type mennesker. Ifølge dansk professor kan iværksætte­re have alle mulige forskellig­e karakteris­tika.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark