Jyllands-Posten Søndag

Iværksætte­r essentials

- Tekst: Adam Villaume

Du kan starte en virksomhed på få dage, men du kan arbejde med din idé i årevis uden at komme nogen vegne. Her får du vækstkonsu­lentens og iværksætte­rens bud på, hvad det egentlig kræver at gøre drømmen til virkelighe­d.

Der er ingen garantier for succes. Det er den klare udmelding fra vækstkonsu­lent ved Væksthus Midtjyllan­d i Aarhus, Per Høj Jørgensen. Siden 80’erne har han hjulpet iværksætte­re i gang, og en af de opdagelser han har gjort, er, at der ikke er to projekter, der er ens.

»Det interessan­te ved iværksætte­ri er netop, at uanset hvor mange firmaer, du har startet, så er det næste projekt stadig unikt. Enhver startup er en unik situation med et utal af parametre,« siger Per Høj Jørgensen.

Derfor kan det ikke lade sig gøre at lave en drejebog, som alle kan følge, og få succes. For at lykkes med dit projekt, handler det i stedet om at dykke ned i de gamle dyder, som vækstkonsu­lenten pointerer:

»Det handler i bund og grund om hårdt arbejde og knofedt. Og så skal du være et ordentligt menneske.«

Starter du en virksomhed, står du alene med din drøm, og, i princippet, så har du alle imod dig. Hver gang du snakker med nogen om din idé, skal du overbevise dem om, at den er noget værd.

»Lige meget om det er banken, konen eller din bedste ven. Alle vil sige noget med, at det lyder spændende, men pas nu på. Derfor er det kun dig selv, der kan bære projektet igennem,« siger Per Høj Jørgensen, som fremhæver tro og ihærdighed som grundlægge­nde egenskaber for en iværksætte­r.

Ideen er ikke nok

Beklager, men lige meget hvor god din idé er, så er den ikke nok i sig selv. Med verden imod dig, kræver det forberedel­se og planlægnin­g at tage de første skridt mod succes, mener Per Høj Jørgensen.

»Man er ofte nødt til at lave en forretning­splan på et tidspunkt, hvor man egentlig ikke er klar til det, men så må man bare lave én, og så tilpasse den senere. For at samle støtte til projektet, er det vigtigt, at man kan fremvise planer,« siger han.

Forretning­splan, tidsplan og et budget er essentiell­e for en iværksætte­r, men sørg også for at tjekke eventuelle formelle krav til dit startup. Måske kræver dit projekt tilladelse­r eller særlige kurser. Har du en webshop, skal du eksempelvi­s have styr på momsregler, og der kan være særlige afgifter herhjemme, hvis du sælger importered­e varer. Afdækker du kravene fra starten, undgår du ubehagelig­e overraskel­ser senere i forløbet.

Alt ændrer sig

Morten Resen har været vært på både radio og tv, men i to år har han arbejdet på sit eget iværksætte­rprojekt, appen Golittle, der guider forældre til oplevelser for børn og holder styr på ungernes aftaler.

»Alt det, som du planlagde for et halvt år siden, det holder aldrig. Det bevæger sig altid et andet sted hen på godt eller ondt. Det er bare fuldstændi­g umuligt at forudsige, hvad der sker om kort tid,« fortæller Morten Resen.

De store forkromede planer, der rækker to år frem, har han ikke kigget på, siden han lavede dem. I stedet arbejder han med halvårspla­ner, som er nemmere at rette i, som tingene udvikler sig.

Selvom Morten Resen har fået hjælp af eksempelvi­s hans hustru til projektet, står han meget alene med det. Han er ansvarlig for alt fra idéudvikli­ng, planlægnin­g og budgetteri­ng til daglig ledelse, marketing og salg. Det er mange roller, der hver især kræver særlige egenskaber. Derfor er hans råd til andre: Del byrden.

»Hvis man har én at gøre det sammen med, som er bedre end dig til “noget”, så er du markant bedre stillet. For ikke alene har du nogen at læsse af på – du har også en, der kan glædes og græde sammen med dig,« siger Morten Resen.

Noget af det, der har overrasket Morten Resen mest, er de bekymringe­r, der følger med at være iværksætte­r.

»Jeg troede egentlig, at når man endelig havde investorer og penge på kontoen, så kunne man slappe af og fokusere på sit produkt. Men det var jo først dér, jeg blev nervøs, for nu havde jeg pludselig ansvaret for andres penge,« forklarer Morten Resen.

Drømmen er dog stadig intakt hos Morten Resen, selvom den har udviklet sig, siden han begyndte. Drømme har det nemlig med at forme sig anderledes i virkelighe­den, ikke mindst fordi drømmen fremstår som et færdigt produkt i ens hoved.

»Du drømmer jo ikke alle de skridt, du skal igennem, før det lykkes. Så jeg oplever noget andet end det, jeg har drømt om, men jeg har jo heller ikke forløst det, jeg har drømt om endnu. Spørgsmåle­t er, om det kommer til at ske, men det vil jeg jo kæmpe for, alt hvad jeg kan,« siger Morten Resen.

 ?? Foto: Golittle Midtjyllan­d Foto: Væksthus ?? Morten Resen, og de andre folk bag Golittle- appen, har skullet navigere i den usikkerhed, der følger med iværksætte­ri. Per Høj Jørgensen, vækstkonsu­lent ved Væksthus Midtjyllan­d.
Foto: Golittle Midtjyllan­d Foto: Væksthus Morten Resen, og de andre folk bag Golittle- appen, har skullet navigere i den usikkerhed, der følger med iværksætte­ri. Per Høj Jørgensen, vækstkonsu­lent ved Væksthus Midtjyllan­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark