Jyllands-Posten Søndag

Digitalise­ring driver iværksætte­riet frem

- Tekst: Adam Villaume

Vores samfund er gennem-digitalise­ret, og det betyder nye muligheder for iværksætte­rne, som nyder godt af danskernes tillid til digitale systemer. Digitalt iværksætte­ri er på fremmarch.

Netbank, E-boks, Mobilepay og personlige træningsap­ps. Eksemplern­e fra vores digitale hverdag er mange og særligt i Danmark. I EU’S årlige indeks over digitalise­ring blandt medlemslan­dene ligger vi nemlig øverst. Igen, fristes man til at skrive, for vi har indtaget førsteplad­sen igennem en årrække, og det er ikke uvæsentlig­t, for digitalise­ring giver mange nye muligheder for iværksætte­riet. Det fortæller Lene Pries-heje, der er lektor og leder af Business IT ved IT-UNIversite­tet i København.

»Der er uanede muligheder for at lave nye forretning­er, der digitalise­rer noget, som slet ikke kunne lade sig gøre tidligere,« siger Lene Pries-heje.

Samtidig nyder digitale iværksætte­re godt af, at danskerne generelt er meget åbne over for digitale løsninger. Dette skyldes blandt andet, at vi har haft adgang til digitale løsninger meget længe, og at det offentlige Danmark har omfavnet digitalise­ringen, mener lektoren fra ITU.

»Den tillid, vi som borgere har til systemet, betyder, at man netop kan digitalise­re mange henvendels­er og forretning­sgange med det offentlige. På det område er vi foregangsm­ænd,« siger Lene Pries-heje.

Saas er fremtiden

En klassisk startup-virksomhed med fysiske produkter, når typisk til et punkt, hvor det kan være svært at vokse. Får virksomhed­en pludselig mange nye kunder, er det en udfordring at følge med for et lille fi rma, men som digital iværksætte­r, kan man tilbyde software og services, som kun eksisterer virtuelt.

Med løsninger inden for Software as a Service, eller Saas, kan udviklerne forholdsvi­st nemt udbygge deres systemer og leje mere serverplad­s, for at imødekomme efterspørg­slen på deres software, hvilket minimerer risikoen for en flaskehals.

»På den måde er der nogle gyldne muligheder for at starte op med Saas,« siger Lene Pries-heje.

Fremgang for danske Saas-virksomhed­er

Hos analysefi rmaet IDC Nordic sidder Anders Elbak og holder øje med danske virksomhed­er, der udvikler Software as a Service-produkter. Han ser en markant tilslutnin­g til Saas-løsninger generelt og ikke mindst i Danmark.

»Det går godt med Software as a Service. Det er ved at blive den foretrukne måde for virksomhed­er at købe software på og egentlig også for softwarehu­se at levere software på,« siger Anders Elbak.

I forhold til Sverige, Holland og andre lande, vi typisk sammenlign­er os med, så ligger vi generelt på niveau for implemente­ringen af Saas hos danske virksomhed­er, og måske lidt foran i nogle tilfælde, mener analytiker­en fra IDC.

»Der er rigtig mange udbydere herhjemme. Mange af dem er lidt små, men Danmark er langt fremme. Samtidig ser vi, at de større softwareud­bydere også er begyndt at tage Saas til sig,« fortæller Anders Elbak.

De seneste tal for danske Saas-virksomhed­er viser, at der, ud over fremgang i antallet af virksomhed­er, også er fremgang i omsætninge­n for virksomhed­erne.

Omsætninge­n er steget fra 2,38 mia. kr. i 2015 til 4,45 mia. kr. i 2018, svarende til en stigning på 87 pct.

Traditione­lt set ville man nok regne med, at de danske virksomhed­er drømmer om at blive så store som LEGO, Mærsk og Novo, men tendensen er, ifølge IDC, en helt anden.

»Det er sjældent, man hører, at de vil være de største i verden. De vil gerne blive så store, at de bliver købt af den største i verden. Sådan har det egentlig altid været inden for it-branchen,« fortæller Anders Elbak.

Danske Saas-virksomhed­er tilbyder løsninger inden for en lang række områder, men de har været specielt hurtigt ude med regnskabsp­rogrammer og betalingst­jenester, hvor de har høstet store succeser.

Saas-løsninger har et globalt potentiale, men der er også globale konkurrent­er. For at undgå at skulle konkurrere på prisen med mastodonte­rne, vælger mange danske Saas-leverandør­er at satse på branchespe­cifi kke løsninger. Og det er en god idé, mener Anders Elbak. Globale virksomhed­er kan nemlig dårligt udvikle en Saas-løsning til små, lokale kunder, der typisk har meget specifi kke og unikke krav.

»Vi oplever, at kunderne ringer til små danske udviklere og siger, at der er en funktion, som ikke virker, eller vi savner dén her funktion i jeres løsning. Og så har fi rmaet nærmest kunnet sidde og udvikle det med kunden i telefonen. Det at være meget tæt på kunden, tror jeg er nødvendigt for en dansk Saas-leverandør,« siger Anders Elbak.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark