Jyllands-Posten Søndag

Rekordlang­t kabel skal forbinde Danmark med Storbritan­nien

-

For omkring hundrede år siden begyndte briterne at importere bacon fra Danmark, og det har vi danskere nydt godt af siden.

Nu kan endnu et eksporteve­ntyr i Storbritan­nien være under opsejling. Det mener i hvert fald Danmarks energi-, forsynings- og klimaminis­ter, Lars Christian Lilleholt (V), der for nyligt gav grønt lys til, at Danmark og Storbritan­nien forbindes med et 750 km langt jævnstrøms­kabel til en værdi af mere end 11 mia. kr.

Ifølge ministeren vil der – hvis projektet bliver gennemført – være tale om en verdensrek­ord.

»Det betyder, at dansk el bliver den nye, store eksportvar­e til Storbritan­nien. Vi har i mange år eksportere­t masser af bacon, nu kommer vi til at eksportere grøn el,« lød det tidligere på måneden fra Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.

Ministeren fortalte videre til statsradio­fonien, at kablet vil få en kapacitet, der svarer til en tredjedel af det gennemsnit­lige danske elforbrug. Ifølge Lars Christian Lilleholt vil kablet lune godt i den danske statskasse.

»Vi kommer til at sælge el til et område, som har en langt højere el-pris end Danmark, så vi kommer over i et højprisomr­åde, og det er en ganske god forretning for Danmark.«

Det tocifrede milliardbe­løb, som Lars Christian Lilleholt i alt forventer at bruge på projektet, skal også investeres andetsteds. Bl.a. i to projekter mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse, der skal sikre, at der kan sendes strøm fra Tyskland og over den dansk-britiske forbindels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark