Jyllands-Posten Søndag

”No deal” vil ramme hårdt

Danske fiskeres adgang til britisk farvand er i farezonen ved et ”no deal”-brexit. Regeringen forbereder sig.

- MADS BONDE BROBERG MARIE LOUISE ALBERS Jyllands-postens korrespond­enter mads.bonde@jp.dk marie.l.albers@jp.dk Danmark blandt de hårdest ramte ved "no deal"-brexit

Det vil kunne mærkes for dansk økonomi, fiskeri og erhvervsli­v, hvis EU og Storbritan­nien ikke enes om en brexit-aftale.

Det siger en centralt placeret britisk regeringsk­ilde til Jyllands-posten. Bl.a. vil de nuværende planer om at sikre danske fiskere adgang til britisk farvand efter brexit ryge »ud af vinduet« i et ”no deal”-scenarie.

Danmark sælger langt flere varer til briterne end omvendt, og den eksport vil blive dyrere og mere besværlig i en kaotisk ”no deal”-situation, hvor alle Eu-båndene til Danmarks fjerdestør­ste handelspar­tner kappes. Få lande rammes ifølge Valutafond­en hårdere end Danmark.

Udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) udtaler, at der arbejdes hårdt på at få en aftale i hus, men tilføjer:

»Vi er nødt til at forberede os på, at det måske ikke lykkes at nå til enighed.«

Regeringen ansætter ekstra toldere og er i gang med at afdække konsekvens­erne af ”no deal”, »så vi så vidt muligt kan afbøde de værste skadevirkn­inger«, siger Samuelsen og tilføjer, at virksomhed­erne også selv har et ansvar for at blive klar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark