Jyllands-Posten Søndag

Vores indkøbsvan­er ændrer sig: Robotter skal levere varer til os

På forsøgsbas­is vil regeringen og DF lade selvkørend­e robotter levere medicin, dagligvare­r og pizzaer direkte til vores dør. Prisen for at få bragt varerne ud afgør, om det bliver en succes, vurderer en fremtidsfo­rsker.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Hører man til den dovne type, der ikke gider gå hen efter pizzaen selv – eller er gangbesvær­et og har problemer med selv hente medicin på apoteket, er der måske hjælp på vej.

Hjælpen kommer fra en lille, sekshjulet robot med antenne, kameraer, sensorer og blinkende lygter, som minder om en flad version af R2D2 fra ”Star Wars”.

Fremtidsfo­rsker Jesper Bo Jensen mødte den i februar i Palo Alto i Silicon Valley, hvor den blev sendt af sted med et måltid fra en curry shop og rullede stille hen ad fortovet og stoppede ved rødt lys, inden den tøffede videre til en sulten kunde.

Den nye teknologi bliver testet i bl.a. London, Düsseldorf, Bern og Tallinn, og står det til regeringen og DF, skal Danmark også være med.

»De selvkørend­e enheder kan stå for levering til døren af f.eks. mad, dagligvare­r og medicin i byerne og dermed reducere bykørslen med varebiler og lignende. Det vil gøre leverancer billigere for forbrugern­e, gavne miljøet og mindske trafikstøj­en i byen,« siger transportm­inister Ole Birk Olesen (LA), der har fået grønt lys fra regeringen­s og DF’S ordførere til at gå videre med at få udarbejdet en forsøgsord­ning.

Ministeren vil fremsætte et lovforslag, som skal behandles i Folketinge­t i første halvdel af 2019. Hans bud er, at lovforslag­et vil kunne træde i kraft den 1. januar 2020.

Til den tid vil man så kun-

 ?? FOTO: AP PHOTO/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS ?? En sekshjulet robot fra Starship Technologi­es tøffer hen ad fortovet i Washington. Det er robotter som den, som Ole Birk Olesen (LA) vil tillade på de danske fortove.
FOTO: AP PHOTO/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS En sekshjulet robot fra Starship Technologi­es tøffer hen ad fortovet i Washington. Det er robotter som den, som Ole Birk Olesen (LA) vil tillade på de danske fortove.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark