Jyllands-Posten Søndag

ROBOTLEVER­ING

-

Robotten, som kan udbringe varer, kører omkring 6 km/t. og skal køre side om side med fodgængere på fortovet. Den er beregnet til kortere ture på 2-3 km.

Starship Technologi­es, hvor Skype-millardære­n Janus Friis er investor, er et af de selskaber, som står bag de nye robotter.

I testperiod­en er der en person, som går nogle meter bag robotten og fjernstyre­r den. Men meningen er, at den selv skal kunne navigere og opføre sig ordentligt i trafikken. ne ligge hjemme i sofaen og måske købe ind i det lokale supermarke­d. Via en app på sin telefon bestiller man vaskepulve­r, hakket oksekød, flåede tomater og andre livsnødven­digheder, hvor- efter varerne bliver pakket og sendt afsted med en robot. Når den ankommer, låser man robotten op med en kode.

Store forandring­er

Kommunikat­ionsdirekt­ør Jens Juul Nielsen, Coop, der står bag Irma, Kvickly, Superbrugs­en og Fakta, kan godt forestille sig, at det scenarie bliver virkelighe­d, uden at Coop dog p.t. har aktuelle planer i den retning.

»Vi kommer nok ikke til at se robotter levere dagligvare­r inden for de næste par år, men der bliver eksperimen­teret med det her, og det er bestemt sandsynlig­t, at det kommer inden for en årrække. Den måde, som vi køber ind på, er under hastig forandring, så det kan se meget anderledes ud om 10 år,« siger han.

Jens Juul Nielsen peger på flere områder, hvor vores indkøbsvan­er er under forandring:

Vi køber mere og mere online – og det gælder også dagligvare­r, hvor Coop de seneste år har oplevet en vækst i salget på 50 pct. fra år til år. Vi scanner i stigende grad selv vores varer i supermarke­det – og går uden om kassekøen. Vi bruger de trykte tilbudsavi­ser mindre og mindre. Ny teknologi og en ny generation af unge er på vej.

»Vi kommer til at se meget store forandring­er de næste år. Ja, det er nok kun vores fantasi, der sætter grænsen,« siger Jens Juul Nielsen.

Fremtidsfo­rsker Jesper Bo Jensen er enig i, at robotter kan blive en del af udbringnin­gen af varer:

»Men det helt afgørende er prisen. Koster det for meget, vil vi ikke have det. Andre steder i verden går man ikke så meget op i prisen, men i Danmark synes vi ikke, at det er fedt, hvis det koster 200 kr. at få bragt varer ud.«

Spændende perspektiv

Idéen bliver positivt modtaget af andre partier.

»Det er et spændende perspektiv, hvis man på en klimavenli­g måde kan bringe varer ud. Vi vil kigge positivt på det, og i høringsfas­en skal vi have ekstra fokus på sikkerhede­n,« siger transporto­rdfører Rasmus Prehn (S), som bakkes op af Andreas Steenberg (R):

»Det er helt klart en god idé, som vil gøre livet nemmere for mange ældre borgere, som har brug for at få mad og medicin bragt ud.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark