Jyllands-Posten Søndag

Øltelthelt­enes tid ser ud til at lakke mod enden

Søndag går Tysklands rigeste stat til valg. Meget tyder på, at Merkel vil stå svækket tilbage, når stemmerne er talt op mandag.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-postens korrespond­ent solveig.g. jensen@jp.dk

Publikum tæller ned. Da hanen bliver banket ind i tønden, åbner han for den, og ud fosser først skum, så øl.

Bayerns ministerpr­æsident, Markus Söder, fylder det gigantiske glas.

Begejstrin­gen vil nærmest ingen ende tage.

I ølteltet er den 51-årige politiker i sit es. Her ved han, hvad der sælger billetter. Og det har han og hans partifælle­r, den kristen-sociale union – CSU – skaffet sig solide flertal på i et halvt århundrede.

»CSU lader som om, det er dem, der har opfundet Bayern,« mener den bayerske journalist og forfatter, Claudius Seidl.

Men den udgave af sandheden køber stadig færre vælgere. Ved valget i delstaten Bayern søndag er CSU spået blot 33 pct. af stemmerne – Det er over 14 pct. mindre end ved sidste valg. Så lavt har partiet ikke ligget i 60 år. Holder det stik, er det ikke kun en æra, der slutter i Bayern, det er også hele det tyske politiske landskab, der står til en historisk ommøblerin­g.

Svækker Merkel

Der er flere årsager til, at det svækkede CSU rammer ud over Bayern.

Hidtil har partiets stærkt dominerend­e position i Bayern, landets største, rigeste og finansielt mest stabile delstat, betydet, at det også vejede tungt i Berlin og omegn. Primært selvfølgel­ig takket være det tætte samarbejde med søsterpart­iet CDU – kansler Angela Merkels parti.

Men hvis CSU ikke længere kan mønstre et absolut flertal, mister det sin vægt på nationalt niveau, vurderer politologe­n Werner Patzelt, der selv er indfødt bayrer:

»Det bliver til et helt normalt tysk regionalpa­rti.«

Og dermed risikerer CDU – kansler Angela Merkels parti – også at miste stemmer, forudser Patzelt.

»Mange uden for Bayern har stemt på CDU, selv om partiet ligger for langt til venstre for dem. Men så har de tænkt, at så ville CSU holde CDU på en fornuftig kurs.«

Politologe­n mener, det kan koste CDU op mod 10 pct. af stemmerne ved næste valg.

Hul i bolværket

Det store spørgsmål er nu, hvem bayrerne så stemmer på. Til en start står partiet De Grønne til hele 18 pct. Det miljøvenli­ge og på alle måder moderne parti er CSU’S logiske ærkefjende. Ikke desto mindre kan en familie i Bayern sagtens rumme vælgere fra begge partier.

De stemmer, som gør ondt på CSU, er dem, der går til det indvandrer­kritiske parti Alternativ­e für Deutschlan­d (AFD). Ifølge de fleste meningsmål­inger vil ca. 11. af vælgerne sætte kryds ud for partiet.

Igen er der tale om en bombe på to niveauer. For CSU er det en katastrofe, fordi partiets grundlægge­r, Franz Josef Strauss har udtalt, at der ikke må være noget demokratis­k legitimere­t parti til højre for de to søsterpart­ier. Idéen var ikke kun magtpoliti­sk smart, men også et forsøg på, med den tyske historie in mente, at forhindre yderligtgå­ende højrefløjs­partier i at blive repræsente­ret.

Nu er der hul i diget, og – her er så anden del af bomben – frygten er, at det bliver umådeligt svært at stoppe det igen. Efter på søndag vil Bayern være den 15. landdag ud af 16, hvor AFD er repræsente­ret. Intet tyder på, at partiet ikke snupper sin sidste skalp, når der er valg i Hessen om to uger, vurderer Patzelt:

»Det her er afslutning­en på Afd’s opstigning til et nationalt repræsente­ret parti, der formentlig vil vedblive at være det.«

Migranter og flygtninge

Skal man finde årsagen til, hvorfor det går tilbage for CSU, skal man både se mod Berlin og München. Nationalt er valget i Bayern »endnu en afstemning om regeringen­s flygtninge­politik,« forklarer Patzelt:

»Samtlige valg, som AFD har vundet, og CDU har tabt, har været et vigtigt signal om, at vælgerne ønsker en anden migrations­politik. Men CDU har altid afvist det.«

Og dermed har man indirekte ladet CSU i stikken, vurderer politologe­n. For hvordan kan CSU sidde i ølteltet og påstå, at man fører en skrap indvandrer­politik, når politikken i Berlin ikke skærpes lige så meget, som CSU lover det?

Konflikten er de seneste par måneder mere eller mindre blevet udspillet for åben skærm i form af skænderier mellem kansleren og hendes indenrigsm­inister, Horst Seehofer, der er formand for CSU. Hver gang har kansleren formået at dysse stormløbet ned, så Seehofer efterhånde­n fremstår som en tegneserie­figur nærmere end en seriøs politiker.

Kniven i ryggen

Men Merkel har også haft lettere spil end hidtil. Seehofer har nemlig stået ganske alene i de vigtigste dueller. Selv om om man internt i CSU havde aftalt, at man ville kæmpe for at få skærpet migrations­politikken på nationalt niveau i god tid før valget, skiftede ministerpr­æsident Markus Söder spor undervejs.

Det hænger ikke mindst sammen med to taktiske udspil, der så ud til at skræmme midtervælg­erne væk. Det første gik ud på at kræve, at der skulle hænges kristne kors op i indgangen til alle offentlige bygninger i Bayern. Selv den tyske kardinal Reinhard Marx tog afstand fra idéen og kaldte den for spal-

 ?? FOTO: ARMIN WEIGEL/AP ?? Man kan ikke være Bayerns ministerpr­æsident uden at drikke øl. Derfor ser man jævnligt Markus Söder med et af de store ølkrus for munden. Egentlig kan han dog bedst bare lide vand uden brus og cola light.
FOTO: ARMIN WEIGEL/AP Man kan ikke være Bayerns ministerpr­æsident uden at drikke øl. Derfor ser man jævnligt Markus Söder med et af de store ølkrus for munden. Egentlig kan han dog bedst bare lide vand uden brus og cola light.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark