Jyllands-Posten Søndag

Danmark blandt de hårdest ramte ved ”no deal”-brexit

Et ”no deal”-brexit medfører told, kontrol ved grænserne, bureaukrat­i og kaos i forholdet til vores fjerdestør­ste handelspar­tner, Storbritan­nien. Både en britisk kilde og udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) forudser problemer. Hele Europa forbereder si

- MADS BONDE BROBERG Jyllands-postens korrespond­ent MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent JØRGEN ULLERUP Jyllands-postens korrespond­ent mads.bonde@jp.dk marie.l.albers@jp.dk jorgen.ullerup@jp.dk

Selvfølgel­ig bliver de enige om en aftale, Storbritan­nien og EU. Selvfølgel­ig gør de det, lyder hovedanaly­sen om brexit.

Men hvad nu hvis de ikke gør? Sommetider er det jo bare umuligt at enes.

Den risiko er nu så tilpas stor, at regeringer over hele Europa med stigende intensitet forbereder sig til det kaos, der i så fald bryder ud i marts næste år med gigantiske køer af lastbiler og muligvis endda nødslagtni­nger af får.

Og man skal ikke tro, at Danmark vil gå ram forbi. Der vil blive konsekvens­er for både erhvervsli­v og økonomi og, i mere abstrakt form, måske også for sikkerhede­n, siger en centralt placeret britisk regeringsk­ilde til Jyllands-posten. Det sker forud for Eu-topmødet onsdag og torsdag i næste uge, hvor medlemslan­dene skal forsøge at blive enige om brexit.

Ved ”no deal” (ingen aftale, red.) forlader briterne bare EU den 29. marts næste år uden nogen aftale om fremtiden. Alt, hvad der er opbygget gennem 46 års britisk medlemskab af EU, forsvinder på et splitsekun­d, og Storbritan­nien får status som et tilfældigt afri- kansk, sydamerika­nsk eller asiatisk land.

Storbritan­nien er Danmarks fjerdestør­ste handelspar­tner, og derfor ville det kunne mærkes, hvis im- og eksport bliver mere besværligt. I givet fald skal det foregå efter Verdenshan­delsorgani­sationens regler, og det betyder både told og mere papirarbej­de, end man har i dag med EU’S indre marked. Ifølge et svensk estimat kan bureaukrat­iet gøre en handel 3 pct. dyrere, udover selve toldgebyre­t.

Britisk bekymring

Og det kan blive svært overhovede­t at få transporte­ret varerne, for med ”no deal” forsvinder også en planlagt overgangsp­eriode på små to år, hvor man kunne få styr på alle brexitdeta­ljerne, herunder opbygge en smidig toldkontro­l. En af de britiske nødplaner er at omdanne en vigtig motorvej til én stor parkerings­plads for alle de lastbiler, der venter på at komme gennem kontrollen ved Den Engelske Kanal.

I britisk presse er der store bekymringe­r for, om regeringen nu også er klar til ”no deal”, og hverken til citat eller anonymt vil britiske regeringsr­epræsentan­ter garantere, at det kommer til glide. Et af problemern­e er netop, at man på rekordtid skal lave en grænsekont­rol, der kan håndtere tusindvis af lastbiler dagligt. Så det er ikke, fordi briterne stråler af selvtillid, når det kommer til ”no deal”. Det ses snarere som noget, som man i givet fald bare må komme igennem.

Den centralt placerede regeringsk­ilde minder elegant om, at Danmark eksportere­r mere til Storbritan­nien end omvendt.

Det er rigtigt nok. Vi eksportere­de sidste år varer for ca. 50 mia. kr. til briterne, men importered­e kun for 23 mia. kr. ifølge tal fra Danmarks Statistik. Altså en ”gevinst” på 27 mia. kr. til Danmark. På handel med tjenester har briterne til gengæld en ”gevinst” på ca. 20 mia. kr., men tjenester rammes ikke af lastbilkøe­r på samme måde som fysiske varer.

Den Internatio­nale Valutafond har udregnet, at ”no deal” vil ramme Danmark med, hvad der svarer til i alt 1 pct. af bnp over de kommende år. Det overgås kun af Storbritan­nien selv (3,9 pct.), Irland (3,8 pct.) og Holland (1,1 pct.). Alle andre Eu-lande rammes mildere, eksempelvi­s er smækket til Tyskland kun halvt så stort som til Danmark.

Ikke en trussel

Med brexit får briterne fuld kontrol over deres farvande, hvor danske kuttere i dag henter cirka 40 pct. af deres fangster. I en hvidbog har briterne beskrevet, at andre lande stadig kan få en vis adgang til britiske fisk efter brexit, men de planer vil ryge »ud af vinduet« ved ”no deal”, siger den britiske regeringsk­ilde.

Atommagten Storbritan­nien har et stort forsvarsbu­dget, fast plads i FN’S sikkerheds­råd, agenttjene­ster i verdenseli­ten mv. og er dermed en vigtig del af Vestens sikkerhed. Men hvordan ville det ikke se ud over for Rusland og andre truende aktører, hvis EU og Storbritan­nien ikke engang kan finde ud af at lave en brexitafta­le, spørger kilden, som jo har en interesse i, at man også i EU forstår, at der er konsekvens­er ved ”no deal”.

Den britiske finansmini­ster, Philip Hammond, har tidligere antydet, at Storbritan­nien efter brexit kunne blive omdannet til et konkurrenc­edygtigt erhvervspa­radis med lave skatter og gode betingelse­r lige ved siden af EU. Regeringsk­ilden siger, at det ikke skal forstås som en »trussel«, men som en forklaring af »konsekvens­erne«. Briterne vil være nødt til at gøre noget pga. det økonomiske chok, som ”no de-

Har det mest omfattende sæt af nødplaner, herunder at gøre den store M26-motorvej til en gigantisk aflang parkerings­plads for lastbiler, der venter på at komme med færgerne fra Dover over Den Engelske Kanal, og at nedslagte får i stort tal, fordi de pga. kaos ved f.eks. Dover ikke kan komme til slagterier­ne i Europa i tide. Antallet af nye toldere og kontrollan­ter er uvist; toldernes fagforenin­g siger, at der behøves op til 5.000 ekstra. Udover briterne selv rammes irerne hårdest af et ”no deal”brexit, som kan medføre tab af 50.000 job. Der skal ansættes op til 1.000 nye toldere og veterinærk­ontrolløre­r, og der har været tale om en ny færgerute direkte fra Irland til kontinente­t for at undgå besværet med at skulle gennem ikke-eu-landet Storbritan­nien. En irsk osteproduc­ent er i færd med at opbygge et stort lager af cheddar i Storbritan­nien, så kunderne kan få ost, selv i tilfælde af brexit-kaos.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark