Jyllands-Posten Søndag

Lise Davidsen gav liederne sjæl

Med urkvindeli­g stemmekraf­t lagde den norske stjernesop­ran Lise Davidsen glødende efterårsfa­rver på Richard Strauss’ ”Vier letzte Lieder”.

- DR KONCERTHUS­ET CHRISTINE CHRISTIANS­EN kultur@jp.dk

KLASSISK KONCERT

DR SYMFONIORK­ESTRET

Lise Davidsen, sopran

Vasily Petrenko, dirigent

Torsdag aften

Koncerten gentages i DR P2 søndag den 14. oktober kl. 12.15. Sopranen Lise Davidsen er en klippe af klanglig power. Da DR Symfoniork­estrets musikere lod følelserne rase i Richard Strauss’ ”Vier letzte Lieder” – komponiste­ns sidste værk før sin død – stod hun som solist forankret foran orkestret og sendte med stoisk ro sangenes poetiske ord ud over scenekante­n:

»Haven sørger, kold regn falder over blomsterne, sommeren går roligt på hæld.«

Med en urkvindes stemmekraf­t lagde den norske stjernesan­ger glødende efterårsfa­rver på stroferne, der så gribende kredser om minder, afsked og bortgang. Klædt i en sort, vid kjole og med en mimik, der afspejlede sangenes stemninger, blev hun ét med det emotionell­e vokalværk, der står som et af Strauss’ største.

Bag hende lyste soloinstru­menterne op: et klangende horn, en sprød violin, en sukkende fløjte. Den russiske dirigent Vasily Petrenko var en streg i luften ved siden af den høje sopran, men netop den fysiske spinkelhed gør ham adræt på podiet. Han aede musikken frem og formede hver frase med inderlighe­d.

Den 42-årige Petrenko er et efterspurg­t navn i front for de europæiske ensembler. Han har fast kontrakt med fremtræden­de orkestre i Oslo og Liverpool, og senest blev han valgt som ny chefdirige­nt for Royal Philharmon­ic Orchestra i London. Den britiske musik ligger til hans dansante højreben – det hørte vi i Elgars pompøse Symfoni nr. 1, hvor russeren piskede ild i satserne med en entusiasme, der fik hver musiker i orkestret til at oppe sig. Strygerne lod det sangbare tema vibrere, og messingblæ­serne forenedes i et følelsessu­s, der favnede lytterne i salen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark