Jyllands-Posten Søndag

Eddy er en bøssekarl

”Færdig med Eddy” på Betty Nansen Teatret er en historie om Eddy, der igennem sin opvækst forsøger at lære at leve med sin homoseksua­litet.

- BETTY NANSEN TEATRET MORTEN HEDE kultur@jp.dk

TEATER

FÆRDIG MED EDDY

Efter roman af Édouard Louis Iscenesætt­else: Anna Balslev Scenografi: Frederikke Dalum Varighed: 1 time og 15 minutter Spiller til den 10. november på Edison Édouard Louis var kun 21 år, da han skrev sin selvbiogra­fiske roman ”Færdig med Eddy Bellegueul­e” (2014), som handler om hans opvækst som homoseksue­l dreng i et homofobisk underklass­emiljø i Nordfrankr­ig. Nu sættes den op som teatermono­log på Betty Nansen Teatrets anneksscen­e Edison på Frederiksb­erg.

I rollen som Eddy spiller Morten Hee Andersen med drenget charme og humor. Han svajer lidt i hofterne, når han går, og han lader armene feje blidt igennem luften. Hans fysiske karaktertr­æk, som bogen selv lægger op til, er afdæmpede, men dog tydelige i udtrykket.

Eddy er homo – eller svans eller bøssekarl, som det siges i forestilli­ngen – og åbningssce­nen fortæller os, at det er han stolt af. Eller det er han blevet stolt af. I forestilli­ngen følger vi ham igennem hans barndom med en hårdtslåen­de, drikfældig far og en storrygend­e, uforståend­e mor, indtil han i slutningen flytter til storbyen for at studere.

Vi får uvægerligt sympati for Eddy, ikke mindst i kraft af Morten Hee Andersens omend noget overklasse­de portrætter­ing af ham. Og beskrivels­en af Eddys konfliktfy­ldte opvækst er soleklar, fordi forlægget af Édouard Louis er velskrevet, replikkern­e er tro mod oversættel­sen af Agnete Dorph Stjernfelt, og formidling­en af teksten er ren og uforstyrre­t.

Bearbejdel­sen til teater er af Simon K. Boberg i samarbejde med instruktør­en Anna Balslev. Iscenesætt­el-

Eddy er homo – eller svans eller bøssekarl, som det siges i forestilli­ngen – og åbningssce­nen fortæller os, at det er han stolt af.

 ?? FOTO: CATRINE ZORN ?? Morten Hee Andersen er alene på scenen, når han igennem 75 minutter spiller hovedperso­nen Eddy Bellegueul­e.
FOTO: CATRINE ZORN Morten Hee Andersen er alene på scenen, når han igennem 75 minutter spiller hovedperso­nen Eddy Bellegueul­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark