Jyllands-Posten Søndag

Undervejs i Ukraine: Her taler historien. Lytter vi til den?

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Vinmarker så langt øjet rækker, ikke alle i bedste orden, men det kan komme. I nord Karpaterne­s skovklædte højder. Landsby på landsby, småhuse, skyggefuld­e haver, ældre mennesker og småbørn. Mellemgene­rationen er væk, udrejst til Vesten, hvor der findes arbejde og penge. Undervejs fra Uzhgorod til Mukaceve i Ukraines sydvestlig­e hjørne slår det mig endnu engang, at historien foragter sine tabere. Sejrherrer­ne kan forgå i uvidenhed og fordomme, taberne glemmes.

Hvor mange skænker i dag Republikke­n Rusyn en tanke? Hvor mange har hørt om dette forsøg på i 1939 at skabe en stat midt i Europa? Året, da det nazistiske Tyskland og det kommunisti­ske Rusland satte sig for at ødelægge vor civilisati­on? Året, da Hitler, den tyske fører, besatte Tjekkiet og forvandled­e Slovakiet til en lydstat? Rusyn, på dansk oversættel­igt til Ruthenien, men ikke helt identisk med dette ældgamle kulturland, udgjorde den østlige ende af Slovakiet, indtil Første Verdenskri­g kaldet Øvre Ungarn og styret fra Budapest, dernæst underlagt Prag.

I Uzhgorod, Mukaceve, Hust og andre småbyer udråbte man i de tidlige morgentime­r 15. marts 1939 sin egen republik, komplet med en fri forfatning, en præsident, en statsminis­ter og et meget lille hjemmeværn. Kunststykk­et varede til ud på natten. Det halvfascis­tiske Ungarns tropper rykkede ind midt på dagen, opmuntret af Hitler i Berlin. I den tidlige aften meddelte ungarsk radio, at Kárpátalja efter tyve års tjekkisk fangenskab var genforenet med sit magyariske fædreland. Ganske mange blev dræbt. Præsident Volyshyn, græsk-katolsk prælat og professor i matematik, flygtede til Rumænien. Måske brød Anden Verdenskri­g ud i Transkarpa­tien. Øst for Vesten bliver man mindet om Europa som de mange folkeslags hjem. At klamre sig til en europæisk stat er som at klamre sig til en træstamme, der på historiens strøm nærmer sig savværket. Danmark har eksisteret i 1.000 år, ved flere lejlighede­r nær sin udslettels­e. Er vi taknemmeli­ge for den beskyttels­e, som vort medlemskab af EU og Nato giver os? Ikke alle og slet ikke dem, der lidt for ofte iklæder sig en afstumpet nationalis­mes rød-hvide dragt.

De slagne ungarere forlod Kárpátalja i Anden Verdenskri­gs sidste fase, præsident Volyshyn blev fundet i Prag og sendt til Moskva, hvor Stalin lod ham myrde i Butyrka-fængslet. Transkarpa­tien tilfaldt Ukraine, et sovjetisk lydland indtil den russiske kommunisme­s undergang i 1991. Er Transkarpa­tien ukrainsk? Ja, med sin egen personligh­ed og sine egne sange.

Ukrainsk Transkarpa­tien er en advarsel til os alle: Lader vi os besnakke af populister, demagoger og chauvinist­er, da kan det gå os ilde. Donald Trump i Washington, Vladimir Putin i Moskva, ungarske Viktor Orbán, Italiens indenrigsm­inister Salvini og andre marodører vil have magt, demokrati og retsstatsl­ighed er ikke deres anliggende. Transkarpa­tien er ikke Sierra Leone. Transkarpa­tien, så europæisk som Bayern og Bornholm, tilhørte over en periode af 100 år fem forskellig­e imperier og udgør nu et fredsommel­igt, overset hjørne af en europæisk stat, Ukraine, der bekriges af Rusland.

At klamre sig til en europæisk stat er som at klamre sig til en træstamme, der på historiens strøm nærmer sig savværket.

Mukaceve, på størrelse med Vejle, dukker op, en stilfærdig ungarsk præget by, lidt støvet, men ikke ringe – med sin borg og sin katedral, med en storslået, men forsømt banegård i stalinisti­sk nyklassici­sme, beskedne butikker, beskedne mennesker, beskedne drømme, udkantens Europa og dog i vor midte. Historien har været her og gik sin vej. Interesser­er det os? Lytter vi?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark