Jyllands-Posten Søndag

Populismen har altid været der og på begge sider

I Europa bruges ordet populist oftest negativt og om folk på højrefløje­n. Men venstreflø­jen kan skam også sin populisme.

-

Populister­nes virkning på samfundsde­batten i USA bør ikke være noget, der skaber hændervrid­ende bekymring.

Om et par uger skal jeg til midtvejsva­lg i USA. Jeg glæder mig. Det store land er altid en rejse værd. Mange europæere er Usa-forskrække­de for tiden. For modsætning­erne i landet er trukket hårdt op; det bekymrer i Europa. Og det bekymrer også nogle amerikaner­e naturligvi­s. Men nok ikke flertallet. Flertallet har for travlt med at gå på arbejde til at være bekymrede, nu da arbejdsløs­heden er den laveste siden 1969. Det er om at slå til på arbejdsmar­kedet.

Men der er en vild kønskamp i gang i landet og en dramatisk kulturkamp. Folk hyler og skriger i bogstaveli­g forstand. Man kan tydeligt mærke det på CNN, den amerikansk­e tv-kanal, som vi ser mest i Europa. Der er mange debatter blevet meget råbende, skønt medlemmern­e af panelerne ovenikøbet ofte kommer fra den samme side af kulturkamp­en, den liberale, og skønt alle i studiet hader Trump. De, der godt kan lide Trump; de er på den anden kabelkanal ovre hos Fox. Det er, som om planlægger­ne af programmer­ne har opgivet at sætte alt for ue- nige mennesker sammen, for så kan vi seere slet ingenting høre. Nu består samtalerne mest af fælles klingende, kaotiske og skingre følelsesud­brud, oppebåret af indignatio­n, postuleret eller ægte, ofte svært at sige, og deri ligger underholdn­ingsværdie­n. Egentlige debatter er afskaffet.

Vi så det for nylig med de fængslende senatsafhø­ringer af Dr. Ford og dommer Kavanaugh. Det var følelsesud­brud over hovedaktør­ernes præstation­er som optrædende i et skuespil, der prægede tv-panelerne.

Det var interessan­t at følge med i, naturligvi­s. Godt teater. Men vi kunne konstatere, at dialog mellem to sæt reaktioner tilsynelad­ende er afskaffet, at det er typisk for tidsånden og noget, som amerikaner­ne tilsynelad­ende har vænnet sig til.

Det er, fordi populismen, et besværligt begreb, dominerer på begge sider. I daglig tale anvendes ordet populisme oftest negativt i Europa, med en over- og undertone af advarsel. Og oftest som en fælles betegnelse for partier og folkelige bevægelser på den nationalis­tiske højrefløj. Men populismen er lige så stærk på venstreflø­jen som på højrefløje­n. Også i USA.

Kvindernes indflydels­esrige MeToo-bevægelse i USA er populistis­k og tilhører venstreflø­jen. I det demokratis­ke parti er der andre store forandring­er under indflydels­e af venstreori­enteret populisme. Også ovre på den anden side af svælget er der den retorik, som Trump bruger på vælgermøde­r og i de sociale medier, indigneret retorik uden argumentat­ion, har sparket afsted med højre fod. Så populisme kan ikke anvendes som skældsord af hverken den ene eller den anden side. De er lige gode om det og til det.

Vi ældre typer kan huske, da populistis­ke bevægelser i Danmark hed græsrodsbe­vægelser eller udenomspar­lamentaris­ke bevægelser og i dannede kredse ofte sås som for- nyende for demokratie­t. Ungdomsopr­øret. Fredsbevæg­elserne, der fik stor indflydels­e i Danmark i Socialdemo­kratiet, f.eks. i 1980’erne. Diverse ”folkebevæg­elser” imod Eu-medlemskab vandt afstemning­er, miljøbevæg­elsens og kvindebevæ­gelsens opråb blev mainstream. Glistrup startede som succesfuld populist i krig med eliten.

Populismen­s liste er lang og nuanceret, også i Danmark. Nogle gange puffer det populistis­ke pres pendulet væk fra midten og mod højre, nogle gange mod venstre. Mange steder i Europa i dag puffes der hen imod det, der opfattes som højre, i protest imod globaliser­ing og indvandrin­g. Populister­ne har regeringsm­agten i f.eks. Italien. Det ene parti, Femstjerne­bevægelsen, er mest venstreori­enteret. Det andet, Salvinis Lega Nord, mest højreorien­teret. Regeringen i Rom repræsente­rer to forskellig­e populistis­ke ansigter ligesom Janus. Det er populismen, der binder dem sammen i en fælles indignatio­n, kritisk imod det etablerede. Det er det oprør, som vælgerne støtter uden at gå i detaljer med oprørernes motiver og mål.

Populisme kan ikke anvendes som skældsord af hverken den ene eller den anden side. De er lige gode om det og til det.

Populister­nes virkning på samfundsde­batten i USA bør ikke være noget, der skaber hændervrid­ende bekymring hverken her eller der. Det er da kun godt, at mennesker er engagerede og giver udtryk for deres synspunkte­r, svinger med fanerne på gader og pladser uden om det profession­elle politiske liv og kæmper for deres synspunkte­r.

Noget af det interessan­te, der blev sagt om Dr. Ford versus Kavanaugh i Senatet, sagde Mitch Mcconnell, lederen af det republikan­ske flertal i Senatet.

Han hilste al balladen velkommen. For den havde mobilisere­t de republikan­ske vælgere. Nu skulle alle de republikan­ske sofavælger­e i hvert fald ud og stemme til Midtvejsva­lget, mente han, efter at have oplevet den unfair populistis­ke Metoo-behandling af stakkels Kavanaugh. Så den manglende dialog hen over svælget kan altså også få en positiv virkning, troede han. Den får folk op af stolene på begge sider.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark