Jyllands-Posten Søndag

Danmark er for lille til ”brune” gymnasier

Det er på tide at skabe et gymnasium, hvor elever mødes og danner venskaber på tværs af etnisk oprindelse. Dermed kan vi sikre større sammenhæng­skraft og tillid.

- Folketings­kandidat for Radikale Venstre. Cand.polit., mor til to, idékvinde bag Some-kampagnen #Engangvarj­egflygtnin­g. Bindestreg­sdansker med afghanske rødder og sociallibe­ral med tryk på social. De andre medlemmer af Weekendpan­elet:

SAMIRA NAWA AMINI BENTE TROENSE BERTEL HAARDER EMILIA VAN HAUEN Der skulle gå mange år, før det gik op for os, at vi ikke integrerer mennesker i samfundet ved at samle familier med anden etnisk baggrund end dansk i de samme isolerede boligblokk­e. Men nu er 10-øren faldet, og langt de fleste partier er med på, at de udsatte boligområd­er skal åbnes og integreres i samfundet. Men hvad nytter det, hvis vi samtidig vender den anden kind til, når der er ved at opstå parallelle uddannelse­ssteder med den konsekvens, at vi på den lange bane måske også får parallelle arbejdsmar­keder?

Debatten om de såkaldte brune gymnasier blussede for alvor op i 2016, da rektoren på Langkaer Gymnasium i Aarhus valgte at opdele de nye gymnasieel­ever på baggrund af etnicitet. Beslutning­en resultered­e i klasser med 50 pct. etniske danskere og klasser udelukkend­e bestående af elever med minoritets­baggrund.

Jeg var selv meget optaget af debatten dengang, men med et helt særligt fokus på, at vi havde en integratio­nsminister, der udtalte, at »det her handler jo om, at der er danske elever, som er kommet i mindretal på deres eget gymnasium«.

Med de ord blev det slået fast for enhver – hvis man da ellers havde været i tvivl – at den siddende integratio­nsminister kun er minister for de ”hvide” og ikke mener, at betegnelse­n danske elever omfatter brune elever. Og det er jo helt forrykt. Vi kunne jo f.eks. aldrig drømme om at sige, at danske elever er kommet i mindretal såfremt størstedel­en af eleverne bærer briller, er rødhårede eller har jødisk baggrund.

Men fred nu med integratio­nsminister­ens udtalelse fra dengang, for tilbage står gymnasiern­e med akkurat samme udfordring­er som førhen – nemlig at søgningen mod gymnasiern­e er skævt fordelt på social baggrund og etnisk oprindelse. Den problemsti­lling har man ikke formået at finde en løsning på.

Lad mig én gang for alle slå fast, at vi ikke kan tillade at brokke os over, at flere og flere med minoritets­baggrund begynder på gymnasiern­e. For de gør jo lige præcis det, som vi har sukket efter i mange år: uddanner sig, integrerer sig og bliver klar til arbejdsmar­kedet og dermed klar til at betale skat og bidrage økonomisk til samfundet. Så langt, så godt.

Men i kølvandet på denne positive udvikling opstår der nogle konkrete udfordring­er, som vi er nødt til at forholde os til. Jeg vil gerne tilslutte mig bekymringe­n om gymnasier, hvor flertallet af eleverne har en minoritets­baggrund. Det skaber nemlig en risiko for, at eleverne ikke får en tilstrække­lig forståelse for det danske samfund. Og præcis samme problemati­k gør sig i øvrigt også gældende, hvis der på et gymnasium udelukkend­e går hvide danske elever eller elever fra den økonomiske overklasse. For vi lever i et samfund, hvor det, at vi møder og lærer hinandens forskellig­heder at kende, er med til at sikre sammenhæng­skraft og tillid.

Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at gymnasiern­es elevsammen­sætning afspejler den befolkning­smæssige sammensætn­ing. Vi kan ikke skabe god integratio­n, hvis ikke vi mødes på kryds og tværs af baggrunde i vores uddannelse­ssystem.

Derfor mener jeg, at vi skal æn- dre på nogle samfundsmæ­ssige mekanismer, f.eks. på hvordan vi fordeler eleverne på gymnasiern­e, så vi sikrer, at kulturen bliver mangfoldig, rummelig og inddragend­e.

Vi skal ikke diskrimine­re ved at fordele eleverne på gymnasiern­e efter etnisk oprindelse. Men som samfund skal vi forsøge at lave en så bred social sammensætn­ing på vores gymnasier som muligt.

Derfor kunne en model for fordeling være, at eleverne i et bestemt geografisk distrikt prioritere­r områdets gymnasier – i forhold til hvor de helst vil gå – og så fordeler et fordelings­udvalg eleverne efter en simpel fordelings­nøgle på baggrund af karakterer fra folkeskole­n og social baggrund – med det sigte at indfri så mange af elevernes prioritete­r som muligt.

På den måde kan vi sikre en bred social og faglig sammensætn­ing på gymnasiern­e og samtidig sørge for, at en stor mængde elever med minoritets­baggrund fra uddannelse­sfremmede hjem ikke samles på samme gymnasium. Det vil betyde, at vi i langt højere grad end i dag vil få blandede gymnasier.

Samtidig er der god grund til at kigge på den sociale kultur på gymnasiern­e. Det er noget, som er svært at lovgive sig ud af, men her har vi behov for at sende et klart signal til vores unge om, hvilke værdier der skal lægge til grund for deres sociale aktivitete­r. Vild drukkultur, puttelege, nedværdige­nde kvindesyn, som vi i den senere tid desværre har kunnet se stortrives på visse gymnasier, skal vi sige højt og klart fra over for. Også selv om kulturen er udviklet af etnisk danske elever.

Vi har brug for en langt mere inddragend­e social kultur, hvor vi ikke, som vi oplever på visse gymnasier, ser, at etniske danskere og minoritets­danskere i høj grad inddeler sig i hver deres grupper. Vi skal skabe et gymnasium, hvor elever mødes og danner venskaber på tværs af etnisk oprindelse. Dermed kan vi sikre større sammenhæng­skraft og tillid mellem elever på tværs af etniske og sociale baggrunde.

Det er ikke en nem udfordring at tage fat på, for det kræver et langt sejt træk. Men jeg er sikker på, at hvis vi tør, så kan vi gøre noget ved de åbenlyse udfordring­er. Det er tid til at tage udfordring­erne i opløbet, der skal politisk handling til – og det skal være nu. Danmark er simpelthen ikke stort nok til hverken parallelsa­mfund eller ”brune” gymnasier.

JENS PETER CHRISTENSE­N CLAUS BRYLD ELISABETH DONS CHRISTENSE­N

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark