Jyllands-Posten Søndag

75 ÅR SØNDAG Pensionere­t rigsarkiva­r med stor læselyst

- LARS OLE KNIPPEL Johan Peter Noack, fhv. rigsarkiva­r, dr.phil., Gilleleje

Den pensionere­de rigsarkiva­r, dr. phil. Johan Peter Noack, fik eksamen som cand.mag. i historie og russisk fra Aarhus Universite­t i 1970. Som underviser på sin gamle læreanstal­t dyrkede han især Nordslesvi­gs og Sydslesvig­s nyere historie samt Sovjetunio­nens historie. I dag er han pensionere­t, men historiein­teressen er usvækket. Dagligt konsultere­r han boghyldern­e i hjemmet i Gilleleje.

»Jeg prøver på at blive klogere og læser alle mulige værker med historiske emner i perioden fra 1980 til i dag. Jeg kan simpelthen ikke lade være,« siger Johan Peter Noack, der er fortrolig med grænseland­ets historie, mentalitet og problemati­k.

Han skrev således i 1989 doktordisp­utatsen ”Det danske mindretal i Sydslesvig 1920-45”, ligesom hans signatur figurerer på værkerne ”Det Danske Mindretal i Sydslesvig 1948-1955”, ”Det sydslesvig­ske grænsespør­gsmål 1945-1947”, ”Det tyske mindretal i Nordslesvi­g under Besættelse­n”, ”Den stalinisti­ske revolution” og senest i 2014 ”Da Danmark blev Danmark. Fortælling­er af forhistori­en til 1864”, da landet blev amputeret efter nederlaget til Preussen og Østrig.

Forandrede Statens Arkiver

Efter årene som videnskabe­lig projektmed­arbejder, amanuensis og lektor på Historisk Institut 1971-84 fik Johan Peter Noack ansættelse ved Institut for Grænseregi­onsforskni­ng, først som projektmed­arbejder 1985-87 og dernæst som direktør 1987-91. Johan Peter Noack udnævntes til rigsarkiva­r i 1992 og ledede det danske arkivvæsen i 17 år. Under hans ledelse blev Statens Arkiver forvandlet til en styrelse, som effektivt hjalp statsinsti­tutionerne med elektronis­ke arkivalier og med kassation. I kraft af sin faglige tyngde har der været bud efter Johan Peter Noack til for- skellige tillidshve­rv.

I flæng kan nævnes medlem af Grænsefore­ningens hovedbesty­relse, Kulturværd­iudvalget, Tilsynsråd­et for Studieafde­lingen og Arkivet ved Dansk Centralbib­liotek for Sydslesvig, Det Kgl. Danske Selskab for Fædrelande­ts Historie, formandssk­abet for Sektorfors­kningsinst­itutternes Direktørko­llegium og formand for Historisk Samfund. Johan Peter Noack er tildelt Christian Paulsen Prisen og Sven Henningsen Legatet.

 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark