Jyllands-Posten Søndag

En gigant på tenorsaxof­on

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN jazzsaxofo­nist, København

»En gigant på den danske jazzscene« – tenorsaxof­onisten og komponiste­n Tomas Franck høster hyldestord overalt, hvor han optræder. Han er født i den skånske by Ängelholm og voksede op i Helsingbor­g, hvor han som barn kastede sig over klarinette­n.

Som teenager skiftede han til saxofon. Han er uddannet på Musikhøjsk­olen i Malmø i 1980’erne og søgte siden til København, hvis jazzmiljø blev hans musikalske base. Også internatio­nalt er han et anerkendt navn:

»Tomas Franck er den store tenor i Europa. En overdådigt spillende musiker. Han er kendt og anerkendt af de største amerikansk­e musikere, som elsker at spille med ham. Tomas Franck er vor tids tenorgigan­t, og med sit enestående kreativt anlagte spil trækker han på traditione­n fra Dexter Gordon, Sonny Rollins og John Coltrane – samtidig med at han er helt sin egen,« lød den rosende præsentati­on af talentet, i forbindels­e med at han optrådte på Copenhagen Jazz Festival i sommer.

I godt jazzselska­b

Han spillede her sammen med nogle af de hotteste musikere inden for moderne jazz: stjernetro­mmeslagere­n Rodney Green, som også optræder på Tomas Francks seneste cd, og den italienske pianist Dado Moroni. I andre sammenhæng­e har han optrådt med et væld af jazzmusike­re, herunder pianistern­e Nikolaj Bentzon, Thomas Clausen, Carsten Dahl, Niels Lan Doky og Ben Besiakov, trommeslag­eren Thomas Blachman, bassisten Lennart Ginman og den nu afdøde danske trompetist Jens Winther.

Tomas Franck,

 ?? ARKIVFOTO: TORBEN CHRISTENSE­N ??
ARKIVFOTO: TORBEN CHRISTENSE­N

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark