Jyllands-Posten Søndag

Flere borgerlige begravelse­r

-

Hver syvende begravelse eller bisættelse skete i 2017 uden om kirken og uden gejstliges medvirken. Det fremgår af en opgørelse udarbejdet af Danmarks Statistik.

Tallene viser også, at de såkaldte borgerlige begravelse­r udgør en stadig større andel af alle begravelse­r. I løbet af de seneste 10 år er deres antal steget med mere end 50 pct. fra ca. 5.100 i 2007 til ca. 7.800 i 2017. Antallet af kirkelige begravelse­r er faldet i samme periode.

Selv om man selv eller ens pårørende måtte vælge en borgerlig begravelse, har man fortsat ret til at blive begravet på kirkegårde­n i sit hjemsogn. Dog er det de pårørende selv frem for præsten, der forestår ceremonien og blandt andet bestemmer sangene.

Også andre traditione­lt kirkelige handlinger foregår i stigende grad uden en præsts medvirken. Det gælder især vielser, hvoraf 60 pct. i 2017 var borgerlige.

Det er imidlertid ikke kun i forbindels­e med ceremonier, at et stigende antal danskere vælger kirken fra. Ifølge tal fra Kirkeminis­teriet er andelen af befolkning­en, der er medlem af folkekirke­n, mellem 2007 og 2017 faldet fra 82,6 pct. til 75,9 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark