Jyllands-Posten Søndag

Det nye Chile

Ambitiøse, anderledes vine myldrer frem på den chilenske scene.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Første gang, jeg besøgte Chile, stod jeg i en lagerhal og smagte, hvad man nu kunne smage i et af de store industriel­le huse, hvoraf mange var grundlagt af gamle, indflydels­esrige familier, der havde købt deres jord tilbage efter Allendes jordreform­er og med forbløffen­de lethed havde genetabler­et den gamle orden. Det handlede om penge, og det gjorde vinen også; der var meget af den, millioner og atter millioner af flasker, og eksporten gik strygende. Vi stod i dalen, og jeg pegede op mod skråninger­ne og spurgte, om man kunne dyrke vin der, og de rystede på hovedet; det kunne man muligvis, men det ville virkelig være alt for besværligt, mente de og skænkede endnu en vin op med undertitle­n reserva eller winemakers collection eller sådan noget, der skal overbevise en usikker køber.

Anden gang, jeg var i Chile, var vi ude at ride, for vi skulle se de nye marker oppe på skråninger­ne, som man havde store forventnin­ger til, og som faktisk allerede havde givet gode resultater. Og tredje gang, jeg kom til Chile, stod på strabadser­ende bilture ud til de yderste, køligste områder og smagninger hos nye, ukendte producente­r med helt andre ambitioner end dem, jeg var stødt på første gang.

Chile var blevet nyt; Chile er nyt.

Ny identitet

Det kan man smage. Jeg troede, jeg altid ville kunne genkende en chilensk vin, i hvert fald rødvin med dens tone af mynte og solbær nærmest uanset druen, men det kan jeg ikke mere. Chilensk vin er ikke længere én ting, men mange forskellig­e udtryk og nuancer. Det burde ikke overraske, for sådan er udviklinge­n i vinens verden; rund omkring skyder nye områder op, gamle områder forandres og revolution­eres. Flere og flere søger et eget udtryk langt væk fra den industriel­le enshed, der hærgede Chile og mange andre steder i gamle dage. Clos des Fous, de gales aflukke, er et eksempel på et ambitiøst projekt, der har frembragt vine, som slet ikke ligner Chile i gamle dage, men har en helt anderledes elegance og personligh­ed og trækker på europæisk (læs: fransk) savoir faire. Og som det fremgår af dagens test, smitter udviklinge­n også af i den prisbillig­e ende af markedet, hvor også de store huse har fået mod på (og kan se en gevinst i) at søge til f.eks. Leyda Valley, hvor Humboldtst­rømmen er med til at sikre et køligt klima, der igen skaber friskere vine, som man normalt ikke forbinder med Chile.

Det er vældig fornøjelig­t, for at drikke vin handler netop om at gå på opdagelse i forskellig­heden snarere end at forskanse sig i den faste form; smag på det nye Chile, for verden står ikke længere – heldigvis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark