Jyllands-Posten Søndag

Nyt bokssæt viser, hvor dybt David Bowie sank i 1980'erne

Selv om boksen "Loving the Alien 1983-1988" har flere rædsler, er der stadig en hel del at komme efter for ikke mindst det britiske musikikons fanskare.

- DAVID BOWIE PETER SCHOLLERT peter.schollert@jp.dk

POP/ROCK

LOVING THE ALIEN (1983-1988) WARNER MUSIC Det begyndte ellers så godt. Men siden gik det helt galt med David Bowies musikalske output i løbet af 1980’erne, som det dokumenter­es med den nye boks ”Loving the Alien (1983-1988)”. Og det er stadig ikke til at fatte, at manden bag evigtgyldi­ge ”Space Oddity”, ”Life on Mars?”, ”Starman”, ”Diamond Dogs”, ”Fame”, ”Young Americans”, ”Sound and Vision” og ”Heroes” kunne synke så dybt rent kunstneris­k.

Det mest berømte eksempel på de rædsler, som briten indspilled­e i 1980’erne, var duoen ”Dancing in the Street” med Stones-stjernen Mick Jagger. På singlen forsøgte de to briter at lyde løsslupne og frigjorte. Men virkelighe­den var, at de overgjorde hver eneste tone, de havde i livet, den dag i juni 1985, da de på få timer i Abbey Road-studierne indspilled­e nummeret, som oprindelig­t var blevet et hit midt i 1960’erne ved hjælp af Martha and the Vandellas.

David Bowie og Mick Jaggers musikvideo til sangen, som skulle være et slagnummer til støttekonc­erten Live Aid, var om muligt endnu værre.

De to stjerner førte sig frem i kiksede frisurer og grimt løstsidden­de (og for Bowies vedkommend­e alt for stort) tøj, mens de på eksalteret vis svingede med arme og ben, som om de for første gang havde fået forældrene­s tilladelse til en tur i byen med besked om at være hjemme præcis kl. 23. Bowie var 38 år, Jagger 41 år.

Lød som en joke

Andre skræmmeeks­empler fra Bowies tvivlsomme 1980’er-meritter er mandens easy listening-udgave af ”Volare”, det italienske bidrag i 1958 til Eurovision Song Contest, og hans gumpetunge crooner-version af The Beach Boys-klassikere­n ”God Only Knows”: Dyb Elvis-vokal, men også skrig og skrål og kedelige strygere og blæsere. Det lyder som en joke, men var ramme alvor på lp’en ”Tonight”. Og hvis nogen spurgte den dag i 1984, da det album udkom, var man i hvert fald ikke fan af David Bowie.

Den britiske solist tog ellers hul på 1980’erne på bedste vis.

Han udsendte først kunststykk­et ”Ashes to Ashes” og siden det herligt beskidte dansenumme­r ”Fashion”. Begge sange var fra lp’en ”Scary Monsters (and Super Creeps)”, der udkom i 1980, og året efter dokumenter­edes Bowies frugtbare møde med landsmænde­ne i Queen i skikkelse af ”Under Pressure”.

Alle de sange fandt man på sidste års omfattende Bowie-bokssæt, ”A New Career in a New Town (1977–1982)”. Nu gælder det så boksen ”Loving the Alien (1983-1988)”, der byder på en stribe studieplad­er, et par omfangsrig­e livealbum og plader med singleog remiksudga­ver af en lang række numre.

Den første lp i boksen er den mest formfulden­dte, mest kendte og klart bedste. Det drejer sig selvfølgel­ig om ”Let’s Dance” fra 1983, der med afstand er Bowies kommerciel­t set største plade.

Med hits som titelsange­n, ”China Girl”, og ”Modern Love”, der alle lå på side 1, blev lp’en et hit i størstedel­en af verden. Og selv om lp’ens side 2 var mere eksperimen­terende, blev Bowie ved hjælp af ”Let’s Dance” til en af tidens største sællerter. Og så var det ellers af sted på en verdenstur­né, ”The Serious Moonlight Tour”, der bragte briten til en række fodboldsta­dioner.

Jeg tog i juni 1983 sammen med en kammerat en bus fra København til fodboldsta­dionet Ullevi i Göteborg for at opleve turnéen, og det blev en overvælden­de oplevelse: fascineren­de og skræmmende på en gang.

Dengang var stadionkon­certer langtfra hverdagsko­st som nu, og vi to teenagere stod på græsplænen stort set uden mulighed for at bevæ- ge os, fordi der var stuvet ufatteligt mange mennesker sammen.

På scenen bevægede en blond Bowie sig rundt i pastelfarv­et jakkesæt, mens han vekslede mellem sine helt nye hits og et godt udvalg af numre fra den fjerneste og mere nære fortid.

I den aktuelle boks er der heldigvis en omfattende liveindspi­lning fra 1983, som dokumenter­er Bowies koncertamb­ition dengang om mere end nogen sinde at opsøge et groovy og poppet udtryk. Og hvis der var koldt på toppen, var det ikke noget, Bowie gav udtryk for på ”The Serious Moonlight Tour”, der blev oplevet af flere end 2,5 mio. tilhørere til sammenlagt næsten hundrede shows. Og turnéen gik over i historien som den største i 1983.

Næsten alt gik galt

Hvad kunne herefter gå galt? Alt! Næsten.

I boksen finder man de to lp’er ”Tonight” (med bl.a. den banale popsang ”Loving the Alien”) og ”Never Let Me Down”, som skulle bygge oven på succesen med ”Let’s Dance”. Samtidig er der en omfattende liveindspi­lning af ”The Glass Spider Tour”, der foregik i 1987, og mens Bowie som sanger fik ros for sin præstation, blev han kritiseret for at have kreeret et monster af en turné, hvor kunst og vision blev trængt i baggrunden af en grådig ambition om at levere et Xxl-show. Og selv om der ikke følger levende billeder med ”Glass Spider”-vinylerne i bokssættet, skinner storhedsva­nviddet tydeligt igennem. Bowie skråler løs i oppustede arrangemen­ter med masser af guitarlir og endnu mere synthesize­rpostyr.

Sådan lød masser af rock dengang. Men det er ingen undskyldni­ng, når vi taler om en af populærmus­ikkens stærkeste kunstnere. Dét kom dog ikke til udtryk på turnéen, da Bowie i alt for høj grad satsede på halvsløje sange fra ”Tonight” og især ”Never Let Me Down”: ”Day-in Day-out”, ”Bang Bang”, titelsange­n, ”Time Will Crawl”, ”Beat of Your Drum”, ”New York’s In Love” og ”Zeroes”. Hvem savner i dag de sange?

I boksen finder man alligevel en 2018-udgave af ”Never Let Me Down”, hvor der er integreret spritnye bidrag fra forskellig­e instrument­alister ind i de gamle indspilnin­ger. Og ambitionen har tydeligvis været at skrabe 1980’er-fernissen – overproduk­tionen – af lp’en væk og tilføje noget pondus og lidt kunstneris­k drys i form af strygere og særegne Laurie Andersons vokale bidrag på ”Shining Star (Makin’ My Love)”.

Så hellere originalen

Forsøget på at gøre en svag plade til et kunstneris­k styrket album lykkes dog ikke. Det bliver i hvert fald ikke en lp, man kommer til at hive ned fra hylden i tide og utide. Så hellere lytte til originalen, da den på troværdig facon dokumenter­er, hvor svagt Bowie stod på et tidspunkt, da han blot var 40 år.

De resterende plader i boksen er opsamlinge­r og ganske underholde­nde. De er fyldt med dels de komprimere­de singlevers­ioner af hits som ”Let’s Dance”, dels et skønsomt udvalg af remiksudga­ver, der blev kreeret af forskellig­e opfindsomm­e sjæle, som i stor udstræknin­g må have fået frit spil.

”Loving the Alien 19831988” er det fjerde retrospekt­ive Bowie-bokssæt siden 2015. Det er uden tvivl også den svageste boks hidtil, når man lægger den på en kunstneris­k vægt.

Så hvis man ikke har investeret i de tre første udgivelser, er det nye sæt et forkert sted at begynde. Har man til gengæld købt de tre første og har råd til – og mod på – mere, er det nye udspil værd at investere i som en vigtig brik i forståelse­n af David Bowie. Også fordi historien om det britiske ikon i 1980’erne ud over lp’erne bliver fortalt i form af en bog med masser af spændende tekst og fotos af Bowie med frisurer og i kostumer, man ikke kan lade være med at grine ad. Eller græde over.

Det er uden tvivl den svageste boks hidtil, når man lægger den på en kunstneris­k vægt.

 ?? FOTO: DENIS O'REGAN, THE DAVID BOWIE ARCHIVE ?? I løbet af 1980'erne fik David Bowie masser af nye fans. Til gengæld havde gamle fans svært ved at sluge mange af hans lp'er og singler.
FOTO: DENIS O'REGAN, THE DAVID BOWIE ARCHIVE I løbet af 1980'erne fik David Bowie masser af nye fans. Til gengæld havde gamle fans svært ved at sluge mange af hans lp'er og singler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark