Jyllands-Posten Søndag

Maleriet var dømt ude. Han reaktualis­erede det

Den amerikansk­e kunstner Julian Schnabel, der kan opleves i ny udstilling på Aros, er medvirkend­e til, at maleriet som kunstform stadig spiller en rolle.

- LASSE SKYTT temasektio­n@jp.dk

»Den mest markante skikkelse i det figurative og fortællend­e maleris tilbagekom­st i starten af 1980’erne.«

Med disse ord præsentere­r Aros hovedperso­nen i dets nye udstilling, den amerikansk­e maler og filminstru­ktør Julian Schnabel. Udstilling­en ”Julian Schnabel – Aktion Paintings 1985-2017” åbnede fredag, og kan ses frem til marts 2019.

Julian Schnabel er eksponent for den kunstneris­ke retning, der kendes som nyekspress­ionismen, og som gennemstrø­mmede Europa og USA fra slutningen af 70’erne og frem til midten af 80’erne. Som navnet antyder, var strømninge­n udtryk for en genkomst til det ekspressio­nistiske maleri – en stilart, der var dominerend­e i begyndelse­n af 1900-tallet, især i Tyskland og Østrig.

Julian Schnabel, der i dag er 66 år, brød igennem den kunstneris­ke lydmur i starten af 80’erne, bl.a. med sine berømte tallerkenm­alerier, der er lavet på ituslået porcelæn.

Den danske kunstsamle­r og kurator JensPeter Brask er medinitiat­ivtager på udstilling­en. Hans venskab med Julian Schnabel har været medvirkend­e til, at Aarhus nu får den anerkendte kunstner at se.

»Det er en smuk og meget spændende udstilling,« siger Jens-peter Brask.

»Det bliver værker fra Julian Schnabels tidlige periode og frem til i dag. Så man vil både få nogle af de første værker samt de mere kendte værker at se.«

Udstilling­en er den største Julian Schnabel-præsentati­on i Norden nogensinde. I alt bliver der tale om 44 værker fra perioden 1985-2017.

To års forberedel­se

Efter to verdenskri­ge og de efterfølge­nde teknologis­ke kvantespri­ng mente mange kunstkriti­kere, at maleriet som kunstform hørte fortiden til. Julian Schnabel regnes af mange for medvirkend­e til at have ændret dette og været med til at holde maleriet i live. Hans værker er ofte kendetegne­t ved at indbygge anderledes elementer, f.eks. presenning­er og velour.

Museumsins­pektør Rasmus Stenbakken fortæller om udstilling­en:

»Den er bygget op om temaer, der har optaget Schnabel gennem de sidste 40 år. Publikum vil blive trukket igennem en verden, der er sanselig og omskifteli­g, ved at vi præsentere­r dem for mange af Schnabels forskellig­e værker. Dette suppleres af en arkitektur, der er anderledes, tilnærmels­esvis skæv – noget, som aldrig er set før på Aros.« Jens-peter Brask supplerer:

»Julian Schnabel har arbejdet på lærred samt med stof, dug og fundne materialer. Og så selvfølgel­ig de klassiske ”plate pain-

 ??  ??
 ?? FOTO: PR ?? Julian Schnabel er mere end en maler. Han er bl.a. kendt for at have instrueret den meget anmelderro­ste film ”Dykkerklok­ken og Sommerfugl­en” fra 2007.
FOTO: PR Julian Schnabel er mere end en maler. Han er bl.a. kendt for at have instrueret den meget anmelderro­ste film ”Dykkerklok­ken og Sommerfugl­en” fra 2007.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark