Jyllands-Posten Søndag

»Jeg har brug for al den hjælp fra almindelig­e mennesker, jeg kan få«

Aarhus’ kendte spisested Havnens Perle er truet af lukning. ”Perlens” ejer, Peter Lerdrup, har opfordret stedets kunder til at tilkendegi­ve deres utilfredsh­ed over for byrådet, hvilket flere allerede har gjort.

- CHRISTIAN EMIL HOLM christian.emil.holm@jp.dk

Den ellers så muntre stemning, som normalt er til at føle på den kendte Aarhusgril­lbar ”Havnens Perle”, er slet ikke så munter i disse dage, fortæller ”Perlens” ejer, Peter Lerdrup.

Spisestede­ts nuværende lejekontra­kt på Dagmar Petersens Gade udløber i udgangen af 2021, og i den nye udviklings­plan for Indre Aarhus Ø er Havnens Perle ikke at finde.

I mandags havde Peter Lerdrup foretræde for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune, hvor han advokerede for, at der må findes plads til den traditions­rige grillbar, hvis den fortsat skal kunne overleve på Nordhavn eller Aarhus Ø.

Torsdag valgte han en anden tilgang, da han på Facebook opfordrede stedets gæster og andre til at sende en mail til byrådet med teksten »Bevar Perlen«. En hel del har også allerede tilkendegi­vet, at de har sendt mails afsted.

»Det er første skridt. Jo mere opmærksomh­ed det får, jo mere lægger politikern­e forhåbentl­ig mærke til, at jeg er her,« siger ejer af Havnens Perle Peter Lerdrup, inden han grinende tilføjer:

»Der er desværre mange, som har misforståe­t det. Og så skriver de bare ”Bevar Perlen” inde på Facebooksi­den.«

Havnens Perle åbnede i 1962 som souvenir- og iskiosk og drives nu af Peter Lerdrup, der er tredje generation i foretagend­et. Sidenhen er Havnens Perle flyttet rundt til forskellig­e placeringe­r ved havnen, som byen løbende har udviklet sig. Den har ligget på sin nuværende plads siden 2016, og når lejemålet udløber ved udgangen af 2021, er håbet, at der kan findes en permanent plads til Havnens Perle.

Rækker fingeren op

Siden det er blevet gjort klart, at det ikke er sikkert, at Havnens Perle efter 2021 vil kunne fortsætte med at lange bøfsandwic­hes med mere over disken, er der sket en ændring i stemningen på stedet.

»Vi er jo alle sammen kede af det. Og snakken blandt kunderne går på, at de synes, vi hører til her, og at det er en skandale,« siger Peter Lerdrup.

Han håber, at folk fortsat vil sende mails og på andre måder gøre byrådets politikere opmærksomm­e på, at de er kede af det ved udsigten til, at Havnens Perle måske må dreje nøglen om.

»Det er jo en kortsigtet ting, men jeg håber på, at flere vil gøre det. Om nogle dage dør det nok ud. Men formålet er bare at gøre byrådet opmærksom på, at det her altså berører en del mennesker. Og så måske samtidig irritere nogle af dem, som sidder med de her mails,« siger Peter Lerdrup og fortsætter:

»Det er som at række fingeren op i timen og sige, at vi er her faktisk også.«

Vi har den her idé i baghovedet om, at der jo stadig er tre år til. Og det er svært at forklare for folk, at det ikke kan nytte noget at tænke tre år frem, når det er i disse dage, det hele bliver besluttet.

Handling nu og her

Peter Lerdrup fortæller, at der er flere og mere langsigted­e initiative­r på vej i håb om at kunne fortsætte med at drive Havnens Perle. Samtidig understege­r han, at der altså er brug for handling her og nu, hvis grillbaren skal overleve.

»Vi har den her idé i baghovedet om, at der jo stadig er tre år til. Og det er svært at forklare for folk, at det ikke kan nytte noget at tænke tre år frem, når det er i disse dage, det hele bliver besluttet,« siger han og tilføjer:

»Jeg synes, det er ærgerligt, at det er kommet hertil. Jeg håber bare på en løsning, men jeg er bange for, at politikern­e trækker en streg i sandet, når bølgerne har lagt sig. Så jeg har brug for al den hjælp fra almindelig­e mennesker, jeg kan få.«

Peter Lerdrup, ejer af Havnens Perle

 ?? FOTO: STINE RASMUSSEN ?? Ejeren af Havnens Perle, Peter Lerdrup, har opfordret folk til at sende en mail til byrådet, hvori de skriver, at Havnens Perle skal bevares.
FOTO: STINE RASMUSSEN Ejeren af Havnens Perle, Peter Lerdrup, har opfordret folk til at sende en mail til byrådet, hvori de skriver, at Havnens Perle skal bevares.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark