Jyllands-Posten Søndag

Et barndomshj­em skal lukke: Børnene er kede af det og samler fotos og tegninger

De udsatte børn på Dalgaarden risikerer at opleve et nyt svigt, når de skal flytte fra institutio­nen, mener forstander. Socialchef lover at finde nye hjem hurtigst muligt.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN elm@jp.dk

Et af børnene kan næsten ikke holde ud, at han ikke kan vinke til Dalgaarden, når han kører forbi døgninstit­utionen på Oddervej. At han i fremtiden ikke kan svinge forbi Dalgaarden og tjekke hans søskende, som han ved har det trygt og godt på institutio­nen. At det ikke længere er Dalgaarden, som skal hente ham, når han har været på besøg hos sin mor.

I omkring 10 år har døgninstit­utionen i Højbjerg været hans hjem. Pædagogern­e har været hans stabile voksne kontakt. På institutio­nen er han hver morgen vågnet på sit eget værelse, spist morgenmad med de andre beboere, gået i skole indtil eftermidda­gen, leget med sine kammerater, spist aftensmad og blevet puttet af nogle af de voksne, han er mest knyttet til.

Gitte Bach Jensen, konstituer­et forstander på Dalgaarden, fortæller historien, da hun beskriver den svære besked, hun torsdag gav de 24 børn og omkring 40 medarbejde­re på Dalgaarden. Efter at have fungeret som behandling­shjem for udsatte børn og unge siden 1961 står institutio­nen over for at lukke, efter at Aarhus Kommune har besluttet at opsige driftsover­enskomsten med Dalgaarden.

»Flere af børnene brød ud i gråd. De er rigtig kede af det, og medarbejde­rne siger, at med Dalgaarden forsvinder en stor del af barndommen for børnene,« siger hun.

Fotos, tegninger og liv

Ved årsskiftet indsatte Aarhus Kommune hende som ny midlertidi­g forstander på Dalgaarden for at rette op på problemer med en række grænseover­skridende og ydmygende magtanvend­elser, som i december sidste år endte med, at socialtils­ynet truede med at lukke bostedet.

Onsdag meddelte Aarhus Kommune over for Dalgaarden­s bestyrelse, at man vil trække stikket, fordi man ikke tror på, at institutio­nens løbske økonomi kan rettes op, mens der samtidig sker en faglig udvikling af personalet.. Derfor er medarbejde­rne ifølge Gitte Bach Jensen i gang med at samle minder sammen om stedet, som skal bevares for eftertiden.

»Vi overvejer, hvordan vi kan lave et slags museum, og hvordan vi bevarer artefakter fra det her sted, når nu vi er vant til, at børn vender til- bage hvert år til Dalgaarden­s fødselsdag og viser deres familie, hvor de har tilbragt deres barndom, eller kommer som voksne med kærester og viser stedet frem,« siger forstander­en og tilføjer, at der er et forsøg i gang med at stable en børneforen­ing på benene:

»Det kan forhåbentl­ig skabe et sted, hvor børnene kan vende tilbage til og mødes med hinanden. Så vi prøver at samle fotos, billeder, tegninger og andre ting, der repræsente­rer livet, der er levet herude. Det skal på en eller anden måde bevares.«

Gitte Bach Jensen forklarer, at flere af børnene formentlig vil opleve lukningen af Dalgaarden som endnu et svigt i deres liv.

»Hvis man mange gange er blevet adskilt fra tætte voksne, eller voksne ofte ikke har været til stede, og så nu igen oplever, at det handler om noget andet end en selv, vil man opleve det som et svigt,« siger hun.

Vil selv vinke farvel

Aarhus Kommunes socialchef, Lotte Henriksen, er en af tre personer i kommunen, som står bag beslutning­en om at trække sig fra samarbejde­t med Dalgaarden. Den var svær at tage, understreg­er hun, fordi hun ved, at lukningen bliver rigtig svær for børnene.

Lotte Henriksen forklarer, at socialrådg­iverne i kommunens familiecen­ter sammen med Dalgaarden­s børn og deres forældre hurtigst muligt skal finde nye anbringels­er.

»Jeg har set en oversigt, hvor nogle børn bl.a. skal begynde på efterskole. Det er den slags vurderinge­r, man skal tage ud fra situatione­n for hvert enkelt barn,« siger hun og tilføjer:

»Vi har endnu ikke lavet en aftale med Dalgaarden om, hvornår nøglen endelig bliver drejet om. Men det er aldrig sjovt at være det sidste barn og medarbejde­r, så jeg tænker, det skal håndteres så hurtigt som muligt. Det kan være henover de næste måneder, men jeg ved det ikke.«

Har kommunen adgang til andre tilbud, som kan løse de samme udfordring­er for de børn, der bor på Dalgaarden? »Det tænker jeg, der er andre steder. Spørgsmåle­t er, om det er så Aarhus-nært. Vi ved ikke, hvor langt væk vi skal for at finde pladser til dem. Det er ikke sikkert, at vi kan have alle på interne døgntilbud, men det overblik har vi ikke endnu,« siger Lotte Henriksen.

Aarhus Kommune har i øjeblikket 17 børn og unge anbragt på Dalgaarden. Syv er anbragt fra andre kommuner.

Gitte Bach Jensen understreg­er, at selv om medarbejde­rne på Dalgaarden står i en presset situation med en uvis fremtid, har de lovet at tage godt hånd om børnene til det sidste.

»Jeg er meget glad for at have dygtige og dedikerede medarbejde­re, som siger, at de bliver og vinker farvel til børnene. Der skal ikke vinkes farvel til dem af vikarer og alle mulige andre. De vil give børnene en ordentlig afsked, mens de skal tænke på sig selv og lede efter andet arbejde. Det er afgørende for, at jeg kan være stolt af denne nedlukning,« siger forstander­en.

Hvad angår medarbejde­rne forklarer Lotte Henriksen, at kommunens driftsover­enskomst med Dalgaarden betyder, at der skal findes nye job til medarbejde­rne i Aarhus Kommune.

»Det bliver der taget hånd om og lagt en plan for,« siger socialchef­en.

Jeg er meget glad for at have dygtige og dedikerede medarbejde­re, som siger, at de bliver og vinker farvel til børnene. Gitte Bach Jensen, konstituer­et forstander på Dalgaarden

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark