Jyllands-Posten Søndag

Undskyld, jeg vil gerne dø

I værste fald vil en sammenlægn­ing af skadestuer­ne på Aarhus Universite­tshospital gøre, at mange psykisk syge ikke vil opsøge skadestuen, selv om de har brug for akut hjælp.

-

Lærke Jessen Virksomhed­spraktikan­t, Aabyhøj

Jeg har været indlagt før, og nu sidder jeg i den her situation igen: påtrængend­e selvmordst­anker og angst, der er så langt ude, at jeg ikke kan forlade min lejlighed uden at være overbevist om, at lejlighede­n vil brænde ned, hvis jeg ikke er der. Jeg ringer til vagtlægen. Efter at have udleveret mine mørkeste og mest personlige tanker beslutter den anonyme vagtlæge, at jeg hermed har lov til at tage ind på psykiatris­k skadestue og få en snak. Ikke en garanteret sengeplads, men en snak.

Jeg går ud ad døren, ned ad gaden, hen til et busstoppes­ted. Jeg forventer, at mine ben bukker sammen, og at jeg falder til jorden, men jeg bliver stående. Jeg tager bussen, tæt op ad andre mennesker. Tænk, hvis de vidste, at jeg var syg i hovedet lige nu. Tænk, hvis de vidste, at jeg ønsker, at bussen skal køre galt, og hvor ligeglad jeg er med, at de er indblan- det i mit dødsønske. Når man er død, er der ingen skyld.

Jeg går ind i psykiatris­k hovedbygni­ng i Risskov. Jeg trykker på en knap ved siden af døren og bliver lukket ind og mødt af en lav, blid kvinde, som spørger mig, hvad hun kan hjælpe med.

»Jeg vil gerne dø,« siger jeg.

Hun viser mig hen til en stol og forsikrer mig om, at der snart vil være en sygeplejer­ske til rådighed, som vil tage en snak med mig. »Har du spist?« spørger hun.

»Vil du have noget at drikke?« Imens jeg venter, overvejer jeg at gå igen. Der er ikke nogen, der kan holde mig tilbage. Jeg er her frivilligt. Eller ikke frivilligt – ingen vælger at være her frivilligt, men i hvert fald kan jeg ikke tilbagehol­des. En ældre kvinde går rastløst rundt og jamrer:

»Jeg vil ikke leve mere, jeg vil ikke leve mere, jeg vil ikke leve mere,« uden at ænse sine omgivelser.

Jeg tænker, at hvis jeg går ud af døren nu, så er det slut. Så har jeg taget et valg om, at der ikke er nogen hjælp at hente for mig. At nu er det slut, og det er det. Men jeg vælger at blive. Jeg har alligevel lidt håb. Eller bare meget lidt energi til at rejse mig og gå.

Det er min oplevelse af psykiatris­k skadestue i Risskov anno 2018. Første gang jeg skulle derind, var jeg bange, men i så meget smerte, at jeg ikke kunne føle så meget andet end den smerte, jeg medbragte, og jeg var overrasket over, hvor roligt personalet var. Hvor god og forstående en modtagelse jeg fik.

Jeg kan kun forestille mig, at det bliver anderledes på skadestuen på supersygeh­uset Aarhus Universite­tshospital:

Du ringer til vagtlægen. Du tager letbanen til Skejby. Du finder indgangen til skadestuen. Måske går du ind. Måske stiller du dig i køen til receptions­skranken og venter. Måske bliver det din tur, og bag dig, bag diskretion­slinjen, står en stresset børnefamil­ie med en skrigende feberbaby, og så spørger sekretæren dig, hvad hun kan hjælpe med i dag, og du svarer:

»Undskyld, øh, jeg vil gerne dø?« og du har ondt af familien bag dig, og hvem end der ellers måtte høre, hvad du lige har sagt, for det er belastende for andre at høre nogen sige sådan noget.

Du er belastende lige nu. Så får du et nummer og sætter dig på den eneste tomme stol i lokalet ved siden af en håndværker i overalls og sikkerheds­sko, der har savet sin finger af.

Jeg er bange for, at jeg ikke ville nå så langt. Jeg er bange for, at jeg ville træde ind på skadestuen, hvorefter jeg ville vende mig om og gå. Eller måske ville tanken om skadestuen være nok til, at jeg bare blev derhjemme og fortsatte med ikke at få hjælp til min akutte tilstand.

Det positive ved det er, at der så vil være mere tid til nogle andre, fordi de ikke skal tage sig af mig. En fri plads på supersygeh­uset, som jeg ikke optager. På den måde bliver de svageste presset ud. De, der ikke kan eksistere under de forhold, som de stærke har vedtaget.

Danmark har ingen tradition for at tage psykiatrie­n alvorligt. Vi skal ligestille psykiatrie­n med somatikken økonomisk med en plads på finanslove­n, men vi skal ikke stille somatikken og psykiatrie­n op mod hinanden – ryg mod ryg – på sådan en tomhjernet konkret måde som en fælles skadestue. Det er to forskellig­e patientgru­pper, som har helt forskellig­e akutte behov.

Du har ondt af familien bag dig, og hvem end der ellers måtte høre, hvad du lige har sagt, for det er belastende for andre at høre nogen sige sådan noget. Du er belastende lige nu. Så får du et nummer og sætter dig på den eneste tomme stol i lokalet ved siden af en håndværker i overalls og sikkerheds­sko, der har savet sin finger af.

Et argument for at flytte psykiatrie­n sammen med somatikken var, at patientern­e på psykiatris­k afdeling ville kunne få hjælp til deres fysiske problemati­kker – og det er jo godt tænkt, men det duer ikke at sammenlægg­e skadestuer­ne. Det er vigtigt, at man som psykisk syg i første omgang overhovede­t får hjælp. At vi overhovede­t kommer ind på skadestuen til at begynde med.

Hvis det er for at spare penge, at skadestuer­ne bliver slået sammen, så tror jeg, det kommer til at virke.

Det er billigere for Danmark, at jeg begår selvmord i mit eget hjem, end at jeg får hjælp.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark