Jyllands-Posten Søndag

Skab det personlige hjem med Ikigai

Ved at skabe personlig indretning kan man blive mindet om det, der gør en glad. Indretning­sarkitekt Susanne Magelund giver tip til at indrette efter passion og personligh­ed.

- SANDRA SAMUELSEN | bolig@jp.dk

Et smukt hjem i et lavloftet bindingsvæ­rkshus. En Kähler-vase her. Figurer af Kay Bojesen der. Men mest af alt et par, der ikke føler sig hjemme i deres bolig. Med speciale i netop personlig indretning kunne indretning­sarkitekt Susanne Magelund heldigvis hjælpe parret. Og hun lagde ud med at spørge dem, hvor de selv var repræsente­ret i indretning­en. Svaret var ingen steder. Men efter en kort rundtur i huset gav løsningen lynhurtigt sig selv.

»Manden viste mig kontoret, hvor parret havde udstillet spændende afrikanske masker og smukke, egyptiske figurer. Det var souvenirs fra alle deres mindeværdi­ge rejser,« siger Susanne Magelund.

Hun opfordrede derfor straks parret til at få den personlige pynt ud i stuen.

»Det er jo dét her, der er interessan­t,« understreg­er hun.

Og Susanne Magelund modtager stadig julekort fra parret, der har fundet sig bedre til rette i deres hjem. Nu skinner deres personligh­ed nemlig igennem, og de er blevet mindet om, hvad der virkelig betyder noget for dem som individer og par. At rejse!

»De blev bekræftet i, at det, de finder interessan­t, er godt nok. Det er værd at vise frem og kigge på. Alle de her minder skaber skønne mentale billeder, som de kun er heldige at få, fordi de nu er omgivet af genstanden­e,« siger hun.

Indret med strikkegar­n og fiskergrej

Det er netop formålet med Ikigai. At finde ud af, hvad ens passion er, og finde en mening med tilværelse­n. Om det så er at rejse, male eller kokkerere. For netop ved at lade sig inspirere af disse store begreber i indretning­en, bliver man mindet om ens værdier, og om hvor man er på vej hen.

Og Susanne Magelund mener netop, at stemningen i ens hjem og i et rum er afgørende for vores daglige velvære.

»Mange bor stik modsat af, hvad de ønsker. Det bliver så kedeligt, når vi alle bor på den samme måde. Både du og jeg har en historie og en passion, der er værd at vise frem,« siger hun.

Og et rum er ikke blot et sted at være. Hjernen kører ubevidst på højtryk for at aflæse rummet, og det kan man udnytte til sin fordel. Især hvis man har en interesse eller passion, man ønsker at fordybe sig i eller blot vil skabe et roligt sted til reflektion, forklarer indretning­sarkitekte­n.

»Et rum er rart at være i, hvis man straks kan aflæse, hvad man må lave i det rum så at sige. Et rum med bløde møbler og dæmpet lys indbyder til, at man sænker skuldrene og får tænkt over, hvad der er vigtigt i livet.«

På den anden side indbyder et rum proppet med lækre designermø­bler ikke til at kreere store kunstværke­r.

»Man får ikke ligefrem lyst til at dyrke sin passion for akrylmalin­g, og dermed udelukker man aktivitete­r, der gør en glad,« siger Susanne Magelund.

Hun forklarer, at hobbyer virker afstressen­de og er vigtige for livskvalit­eten.

»Hvis du strikker, så find strikkegar­net frem og lad det være en aktiv det af indretning­en. Er du mere til lystfisker­i, så sørg for at dit grej står fremme og viser, hvem du er. Man er nødt til at opfordre sig selv til at gøre de ting, der skaber mening i tilværelse­n.«

 ?? Foto: PR ?? Strikkegar­net skal ikke ned i skuffen, som det ellers er tradition i mange kliniske, danske hjem. Hobbyer skal udstilles og dyrkes, mener indretning­sarkitekt Susanne Magelund.
Foto: PR Strikkegar­net skal ikke ned i skuffen, som det ellers er tradition i mange kliniske, danske hjem. Hobbyer skal udstilles og dyrkes, mener indretning­sarkitekt Susanne Magelund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark