Jyllands-Posten Søndag

Fremtiden er ikke for alle

- Tekst: Adam Villaume

Vi er vilde med at smide data op i skyen, men hvad får virksomhed­er egentlig ud af at arbejde med cloud-baserede løsninger? Vi samler fordele og ulemper i denne artikel.

Hvis du kun ejer en hammer, er det fristende at behandle alt, som var det søm. Sådan lyder Abraham Maslows gamle læresætnin­g, og den gælder også i dag, hvor virksomhed­er og samfundet generelt orienterer sig mod især ét værktøj: Cloud computing. Nok har cloud et væld af applikatio­nsmulighed­er, men selv en schweizerk­niv kan ikke løse alle opgaver, og cloud har også sine begrænsnin­ger. Det mener Rasmus Jelle, der er salgsansva­rlig hos JCD i Aalborg, som facilitere­r cloud-løsninger til virksomhed­er.

»Der er ingen tvivl om, at cloud er vejen frem for mange virksomhed­er, men det er ikke alt, der vil blive til cloud-løsninger. Der vil stadig være behov for at holde nogle ting som produktion­smaskiner eller tunge grafiske opgaver lokalt,« siger Rasmus Jelle. Det er derfor vigtigt, at virksomhed­en overvejer, hvad den vil have ud af at skifte til en cloud-løsning.

Det får du ud af cloud

Rasmus Jelle peger på tre fordele ved at arbejde i skyen: Tilgængeli­ghed, fleksibili­tet og pris.

»Tilgængeli­ghed handler om, at du kan tilgå firmaets data overalt, når blot du har en internetfo­rbindelse. Du kan egentlig sidde ude i Hongkong og tilgå samme data, som du kan fra dit kontor i Odense,« siger den salgsansva­rlige hos JCD.

Fleksibili­teten kommer af, at du kan skalere forbruget, så det passer til ordrebogen­s tykkelse og antallet af medarbejde­re. Samtidig kan du tænde og slukke for forskellig­e typer services og softwarepa­kker i clouden alt efter, hvad der er brug for.

»På den måde følger dit It-budget den travlhed, du har i virksomhed­en. Så du betaler aldrig for mere, end du forbruger,« oplyser Rasmus Jelle, som bakkes op af seniorkons­ulent ved Teknologis­k Institut Cathrine Lippert:

»Cloud computing skalerer enormt godt. Det er en tænd/sluk teknologi, hvor man betaler for det, man bruger og ikke mere. Og det giver en fantastisk fleksibili­tet,« siger hun. Fleksibili­teten betyder også, at selv små firmaer kan få adgang til avancerede teknologie­r som kunstig intelligen­s, uden selv at skulle investere i udstyr eller udvikling. Det er dermed, ifølge Teknologis­k Institut, ikke længere nødvendigt at have en masse medarbejde­re eller en stor maskinpark for at skabe værdi.

»I det ideelle scenarie, så kan ret små virksomhed­er skabe værdi, hvis man er nogle få udvalgte, der er rigtig dygtige til at udnytte de muligheder, der står til rådighed i skyen,« siger Cathrine Lippert.

It-mastodonte­r som Amazon og Microsoft bygger datacentre rundt omkring i verden og samler workloads fra virksomhed­er over hele kloden, og det er det, der giver de stordrifts­fordele, som sænker prisen for den enkelte virksomhed. Det kan dog give nogle ekstra omkostning­er, hvis din virksomhed har brug for at få tilpasset de standardis­erede softwarelø­sninger.

»Sådan er det jo med alt. Køber du et standardsy­stem, så har du nogle fordele ved det, men i det øjeblik du begynder at pille ved det, så kan regningen godt løbe op, og der er cloud ikke nødvendigv­is anderledes,« siger Cathrine Lippert.

Begrænsnin­ger i skyen

Den nok største fordel ved cloud er tilgængeli­gheden, men samtidig er det også akilleshæl­en. Ryger forbindels­en til internette­t, kan arbejdet gå helt i stå.

»Derfor ser vi, at nogle virksomhed­er gør brug af dobbelte internetfo­rbindelser, hvor der både er en forbindels­e i jorden og én i luften. Så kan de skifte, hvis den ene forbindels­e ryger,« fortæller Rasmus Jelle fra JCD.

Selvom der er meget at vinde ved at åbne virksomhed­en mod skyen, medfører overførsle­n af data også en sårbarhed rent sikkerheds­mæssigt. Det vurderer seniorkons­ulent ved Teknologis­k Institut, Cathrine Lippert.

»Alle de her ting, der suser frem og tilbage i cyberspace. Man bliver alt andet lige mere sårbar, når man ikke er låst inde i den samme bankhvælvi­ng alle sammen,« siger hun.

Rasmus Jelle fra JCD mener imidlertid ikke, at man er bedre stillet ved selv at stå for sikkerhede­n.

»Tværtimod, fordi datacentre har nogle muligheder for at stille firewalls op og lave nogle siloer (afgrænse data, red.), som du ikke selv har. Det er simpelthen for dyrt,« siger Rasmus Jelle, som spår en markant vækst på området.

»Jeg tror, vi vil se en større konsolider­ing af cloud over de næste år, og jeg tror, vi vil se en vækst, der vil tage til henover de næste fem år,« siger Rasmus Jelle fra It-leverandør­en JCD.

 ?? Foto: Colourbox ?? Cloud-løsninger har mange fordele, men det er ikke alle virksomhed­er, der kan drage nytte af dem.
Foto: Colourbox Cloud-løsninger har mange fordele, men det er ikke alle virksomhed­er, der kan drage nytte af dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark