Jyllands-Posten Søndag

Cloud:

- Tekst: Adam Villaume

Med cloud computing udviskes landegræns­er og nye muligheder opstår for virksomhed­erne, men ifølge Teknologis­k Institut stiller det store krav til medarbejde­ren i fremtiden.

Hvor som helst, når som helst og omfang som helst. Sådan beskriver Teknologis­k Institut ’cloud computing’ med reference til, at man kan købe sig til den processork­raft og lagerkapac­itet, man har brug for, skalere efter behov og tilgå systemerne overalt – bare der er internet.

»Det giver en fantastisk fleksibili­tet, som kan være et svar på, at der bliver stillet større og større krav til virksomhed­erne om at rubbe neglene,« siger seniorkons­ulent ved Teknologis­k Institut, Cathrine Lippert.

Teknologis­k Institut arbejder blandt andet med digital transforma­tion og rådgiver virksomhed­er om, hvordan de kan implemente­re teknologi samt anvende den i praksis. »Vi rådgiver virksomhed­er til at blive mere agile, til at komme hurtigt videre fra idé til virkelighe­d, og vi håber sådan set, at mange vil tage cloud-teknologie­n til sig som redskab til det,« siger Cathrine Lippert, som understreg­er, at det primært er digitalt baserede services, som kan drage nytte af cloud-baserede udviklings­processer. Hvor den typiske proces indtil nu har haft som mål at udvikle et næsten perfekt produkt, før man sendte det på markedet, åbner cloud for at udvikle produktet mens, det er på markedet.

»Medarbejde­rne skal vænne sig til i højere grad at udvikle idéen til en prototype, som afprøves ude i virkelighe­den og justere derefter,« fortæller Cathrine Lippert. Dermed sendes digitale produkter på gaden, som i princippet ikke er “færdige” i traditione­l forstand, og det kræver en omstilling hos medarbejde­rne.

»Vi ved fra mange virksomhed­er, vi råder, at nogle medarbejde­re har svært ved at sende noget ud, som ikke er færdigt endnu. Det kræver virkelig tilvænning,« fortæller Cathrine Lippert, som dog ser det som noget overvejend­e positivt, fordi det bringer produktudv­iklingen tæt på virkelighe­den.

»Der kan være noget superposit­ivt i, at man kan udvikle sine produkter eller services i større samspil med virkelighe- den. Det vil være en stor forskel,« mener Cathrine Lippert.

Den svære grænseløsh­ed

Når cloud-løsningern­e kan tilgås overalt med internet, udvisker det landegræns­erne, og for mange virksomhed­er er det både en fordel og en udfordring. Hvad der på den ene side åbner for at sælge til et globalt marked betyder samtidig, at du har globale konkurrent­er.

»Der er en bagside ved de fleste ting, og man kan sige, at cloud i høj grad udvisker grænser, og det kan være en fordel, hvis man kan udnytte det, men det betyder også at andre, der også forstår at udnytte cloud, kommer tæt på,« siger Cathrine Lippert. Og det er ikke kun landegræns­er og afstande cloud visker ud, for når systemerne er tilgængeli­ge overalt, kan du i princippet være på arbejde overalt. Du kan vælge at sidde i dit badekar midt om natten og arbejde, hvis du vil, men det kan ifølge Teknologis­k Institut også være rigtig svært at få dit liv til at hænge sammen, fordi du aldrig har fri.

»Du har ikke en undskyldni­ng for at holde fri, fordi du altid har adgang. På den måde kan det på det menneskeli­ge plan, vise sig at være en udfordring med den her grænseløsh­ed,« advarer Cathrine Lippert. Til gengæld betyder det ikke så meget for os, at vores data ligger et ube- stemmeligt, abstrakt sted i “skyen”, vurderer seniorkons­ulenten.

»Det er vores indtryk, at vi som brugere af teknologie­n er mere interesser­ede i det, teknologie­n gør for os, og så er vi egentlig ligeglade med, hvordan den gør det. Om det er ved hjælp af avanceret teknologi eller ren magi, det er lige meget, bare den gør det,« siger Cathrine Lippert.

Der er megen hype om cloud-computing i disse år, men hos Teknologis­k Institut gør de meget ud af at pointere overfor virksomhed­erne, at cloud blot er et redskab, som ikke har værdi i sig selv.

»Det, som står i salgsbroch­uren, det er alt sammen teori. Det er ikke det, at man køber produktet som realiserer dets værdi, det er den måde, man bruger det på,« understreg­er Cathrine Lippert.

Dermed ligger der en opgave i at omsætte potentiale­t i cloud-computing til egentlige forretning­er, og her mener seniorkons­ulenten, at det kan betale sig at starte med noget simpelt.

»Vi vil nødigt tale cloud-computing op til at være rocket science, for tager man sådan noget som webmail, er det jo dybt banalt. Og hele idéen er jo, at man kan starte småt og skalere op efter behov, og det gælder også anvendelse­n,« siger Catrhine Lippert fra Teknologis­k Institut.

 ?? Foto: Colourbox ?? Med cloud computing kan du arbejde overalt, men det betyder også, at du aldrig er ”fredet”.
Foto: Colourbox Med cloud computing kan du arbejde overalt, men det betyder også, at du aldrig er ”fredet”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark