Jyllands-Posten Søndag

»Jeg er egentlig direktør for et SDG 6 & 13-selskab«

- Tekst: Adam Villaume

Grundfos har i mange år arbejdet bevidst med bæredygtig­hed som udgangspun­kt for at skabe forretning, og med FN’S verdensmål har selskabet fået en ny måde at italesætte deres formål. Det fortæller CEO, Mads Nipper, i dette interview.

Hvis jeg spoler tilbage og tænker på, hvad der er Grundfos’ historik, så har der været rigtig meget fokus på, hvordan vi kan reducere verdens energiforb­rug, for det er jo noget af det, vi har været supereffek­tive til,« siger Mads Nipper med reference til deres succesfuld­e pumpesyste­mer.

Ambitionen om at gøre en forskel i verden er selve årsagen til, at Mads Nipper valgte at slutte sig til Grundfos for 4,5 år siden, og på den måde repræsente­rer verdensmål­ene ikke noget fundamenta­lt nyt i firmaets indstillin­g. Alligevel har de haft betydning for, hvordan Grundfos arbejder med bæredygtig­hed.

»Verdensmål­ene er jo en rigtig god måde at navigere i, hvad “bæredygtig­hed” egentlig betyder i et nutidigt sprog,« siger Mads Nipper.

Globale ambitioner

Hos Grundfos startede verdensmål­ene en proces i ledelsen, som gik ud på at afdække de områder, hvor Grundfos kunne have størst mulighed for at påvirke dagsordene­n.

»Selvom vi kan bidrage på alle 17 mål uden undtagelse, så ville vi meget hellere fokusere og sige, at det er verdensmål 6 og 13, vi fundamenta­lt set drejer os om som selskab. Vi vil fortælle vores børn og børnebørn om, at vi har været en global hovedspill­er i at adressere verdens to største problemer med vand og klima,« fortæller Mads Nipper.

Grundfos bruger verdensmål­ene i deres strategipr­oces, når selskabet lægger sig fast på prioritete­r og allokerer ressourcer, fordi målene hjælper virksomhed­en til at blive endnu klarere på deres mål.

»Og så er det klart, at det hjælper os på vores positioner­ing både i offentligh­eden og i forhold til at tale med vores kunder,« siger Mads Nipper.

Vend om på værdierne

Kommunikat­ionsmæssig­t er der ifølge direktøren sket et skifte i den måde virksomhed­er generelt taler om bæredygtig­hed på. Og det skifte, mener Mads Nipper, er kommet med FN’S verdensmål.

»Jeg vil vove den påstand, at indtil verdensmål­ene kom, var der egentlig rigtig mange, som tænkte bæredygtig­hed ret defensivt. Formålet var primært at undgå at komme i problemer,« forklarer han.

I dag har verdensmål­ene skubbet til virksomhed­ernes indstillin­g, og hos Grundfos har det givet anledning til en refokuseri­ng i forhold til målet om at skabe værdi. For hvad er “værdi” egentlig? Den traditione­lle opfattelse af, at en virksomhed­s ultimative mål er at tjene penge, bliver ifølge Mads Nipper nuanceret af verdensmål­ene.

»Måske skal vi ændre det således, at det ultimative mål faktisk er at skabe en bæredygtig virksomhed, der på lang sigt kan bidrage til at løse nogle af verdens problemer til glæde for mennesker verden over,« foreslår Mads Nipper, som understreg­er, at virksomhed­en stadig skal tjene penge, men at det bør være sekundært i forhold til bæredygtig­hedsmålene.

»Jeg ved godt, at det kan lyde provoke- rende populistis­k, det er ikke ment sådan. Men jeg er egentlig direktør for et SDG 6og 13-selskab, hvis hovedforre­tning i dag primært består af pumper,« siger han.

Han understreg­er, at det ikke er sagt med nogen form for disrespekt for pumper.

Pumper har nemlig gjort Grundfos til det, det er i dag, men det åbner ifølge Mads Nipper for meget nytænkning og innovation at vende tankegange­n om.

»Jeg dømmer ikke nogen virksomhed­er, men man er nødt til at gøre op med sig selv, hvordan man egentlig definerer værdiskabe­lse. Og der er jeg så privileger­et at arbejde for et selskab, hvor profit ikke er et mål i sig selv,« siger administre­rende direktør for Grundfos, Mads Nipper.

 ?? Foto: Grundfos ?? Mads Nipper er CEO i Grundfos.
Foto: Grundfos Mads Nipper er CEO i Grundfos.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark