Jyllands-Posten Søndag

Gør verdensmål til forretning

Med ’Design for Recycling’ bistår virksomhed­en Stena Recycling sine kunder i en rejse mod cirkulær økonomi. En af kunderne er Grundfos, der bruger Stena i designfase­n af nye og bæredygtig­e produkter.

-

Stena Recycling A/S har en vision om, at man i 2030 vil leve i et samfund uden affaldsdep­onering og forbrændin­g, hvor materialer­ne i stedet indgår i en cirkulær økonomi. Visionen går i spænd med FN’S verdensmål nummer 12: ’Ansvarligt forbrug og produktion’.

»Vi har altid arbejdet med genvinding. Verdensmål­ene betyder blot, at vi nu har et fælles sprog for at adressere forretning­smulighede­r og udfordring­er. Målene gør det mere enkelt at kommuniker­e både internt og eksternt – det er blevet et globalt sprog. Det er blevet lettere at italesætte udfordring­er ud fra målene på tværs af brancher, og dermed finde fælles løsninger,« siger Rikke Helstrup, der er bæredygtig­hedschef i Stena Recycling.

Et af midlerne til at nå målet er ’Design for Recycling’, hvor Stena hjælper produktudv­iklere til at designe produkter, der kan genanvende­s i praksis og ikke bare i teorien. En stor del af et produkts miljøpåvir­kning afgøres nemlig allerede i designfase­n, hvor især materialev­alget spiller en stor rolle.

»Vores partnerska­b med Grundfos er et godt eksempel på, hvordan Stena understøtt­er verdensmål­ene. Med vores ekspertise og kendskab til materialer giver vi rådgivning til sammensætn­ing og udvælgelse af materialer til næste generation­s industripu­mper. Ligesom vi også har et ansvar for at sikre, at materialer fra restproduk­tion kan genvindes og bruges i ny produktion til Grundfos-produkter. Dermed øges genanvende­lsesgraden markant. Det er en naturlig del af vores DNA, at materialer skal cirkulere, og Grundfos er en af de virksomhed­er, som også har et særligt fokus på netop det. En målsætning vi kun kan nå med et tæt partnerska­b,« siger Jimmi Olsen, der er marketings­chef i Stena Recycling.

Rådgivning om materialer

Katrina Sonne Einhorn er leder af afdelingen for ’Product Compliance’ i Grundfos, der er en del af udviklings­afdelingen i Grundfos, hvor der arbejdes med at facilitere, at bæredygtig­hed tænkes ind i produktet.

»Vi har haft et samarbejde med Stena om ’Recyclabil­ity Reports’, der analyserer vores eksisteren­de produkter og giver os nogle anbefaling­er og oplysninge­r om, hvad vi har gjort, og hvad vi kunne gøre anderledes, hvis produktet skulle være endnu lettere at pille fra hinanden og genbruge,« siger hun.

Her får Grundfos informatio­ner om de materialer, man har valgt at bruge i produktet.

»Det kan være, at nogle af komponente­rne i produktet er sværere at genbruge end andre, eller at man kan erstatte et materiale med et mere genanvende­ligt. Den tankegang arbejder vi med at få ind i designet af fremtidige produkter,« siger hun.

Rikke Hvid Frederikse­n er ’Environmen­t Manager’ i Grundfos. Hun står for affaldshån­dteringen i den daglige drift, hvor hun samarbejde­r med Stena, der håndterer restproduk­tionsmetal­ler for Grundfos. Hun er ikke i tvivl om, at Stena er en af de virksomhed­er i Danmark, der er bedst til at håndtere genanvende­lse af metaller.

»Vi har haft et mangeårigt samarbejde, hvor vi over tid har optimeret processern­e. Stena kender os og ved, hvad vi har. Og vi ser selvfølgel­ig frem til yderligere optimering af processer med en endnu større cirkulær økonomivin­kel.

Cirkulær økonomi på agendaen

Grundfos har i mange år arbejdet med at minimere brugen af materialer i virksomhed­ens produkter. I 2015 begyndte virksomhed­en for alvor at tage hul på snakken om, hvordan materialer­ne kan genbruges. Peter Meulengrac­ht Jensen er ’Senior Environmen­tal Manager’ i Grundfos, og ifølge ham er cirkulær økonomi en spirende agenda i virksomhed­en.

»Det er en rejse, vi har besluttet at tage, fordi det betyder noget for miljøpåvir­kningen i vores værdikæde,« siger han.

Samtidig har det givet Grundfos mulighed for at skabe nogle arbejdspla­dser med tilknytnin­g til cirkulær økonomi for de medarbejde­re, der er ansat på særlige vilkår. De arbejder med at skille pumperne ad og sortere materialer­ne, når Grundfos får pumperne retur fra markedet.

»Det er startet op som en miljø- og Csr-agenda, og nu er vi så ved at se på, om vi kan få sund økonomi i det, så vi kan skalere det globalt,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark