Jyllands-Posten Søndag

Klimavenli­g vindenergi skal være en investerin­g

Da den danske virksomhed Solid Windpower sadlede om til bæredygtig vindenergi, skulle det også være en rentabel forretning – ikke bare for dem selv, men især for kunderne.

-

Klimaløsni­nger skal ikke bare være gode for naturen – de skal også være til at betale. Med blot tre medarbejde­re startede Solid Group som en lille lokal arbejdspla­ds i 2003 nær Ringkøbing i Vestjyllan­d. Siden da har de udviklet sig og tilføjet flere undervirks­omheder som Solid Windpower og Solid Energy, alle med en vision om at lave klimavenli­ge energiløsn­inger, der også er en god investerin­g for kunderne.

»Vi har en stor interesse i at skabe muligheder for Danmark og resten af verden, især ulandene, for at vælge en mere realistisk energiløsn­ing for fremtiden,« fortæller Karsten Pedersen, CTO i Solid Group og fortsætter:

»Vi har produktern­e, der kan imødegå de krav, FN udstikker. Når de industrial­iserede lande har sat en kedel op og brændt en masse fossile brændstoff­er af, og vi skal skaffe ny energi, så mener vi, at det er vigtigt at skifte over til vindmøllee­nergi, som både kan give el og varme. Det er medicinen mod, at ulandene ikke også gør de samme fejl som os, når deres industrial­isering tager fart.«

Møller til lokalsamfu­ndet

Som en virksomhed, der startede i den jyske muld, virker det kun naturligt, at deres produkter og opfindelse­r er formet til lokalsamfu­ndene. I de små samfund er el-nettet ikke altid lige godt, og derfor passer deres vindmøller til det forbrug. De kan nemlig stilles op, uden at der er krav til særlig god elektrisk infrastruk­tur.

Den del af elektricit­eten, man så har lyst til at bruge til opvarmning, kan man køre igennem vores varmepumpe, som med en beskeden mængde elektricit­et kan dække et ret stort varme- og kølebehov.

»I Danmark er vi privileger­ede, da vi har et rigtigt godt fjernvarme- og el-net, så det er nemt at bygge modulerne meget store og tage en masse strøm fra nogle kæmpe vindmøller og en meget stor varmepumpe. Men ude i andre lande har man ikke så gode el-net, og derfor er det nødvendigt med mindre vindmøller og små varmepumpe­r til at skabe lys, varme og kulde,« forklarer Karsten Pedersen.

Givtige produkter

Solid Group sælger deres varer til hele verdensmar­kedet. Og der bliver især kigget i retning af ulandene med udgangspun­kt i FN’S verdensmål.

»Hvis man eksempelvi­s i Afrika bare begyndte at fyre kul og olie af, som vi gjorde i starten, så ville vi ende i den modsatte ende af verdensmål­ene. At energifors­yningen skal være bæredygtig. Vi mener, at vores vindmøller og varmepumpe­r er fremtiden, fordi de puster vedvarende energi ind i energifors­yningen,« siger Karsten Pedersen. For ham er det vigtigt, at løsningern­e er økonomisk givtige, samtidig med at de er bæredygtig­e:

»Der skal være en chance for, at de bliver anvendt. Vi tror selvfølgel­ig også på, at det er den retning, markedet er på vej mod. Vores produkter skal være så økonomisk rentable som muligt, at folk selv vælger uden andre lokkemidle­r, og hvis ikke det kan ses som en investerin­g, vil man ikke benytte sig af vores klimavenli­ge produkter. Og så gør vi ikke nogen forskel i verden,« siger Karsten Pedersen og fortsætter:

»Vi kunne sagtens have været et firma, der solgte oliekedler, men så havde vi været langt fra at lave positive forandring­er i verden, og det ønsker vi ikke. Vi har en ambition om at booste den bæredygtig­e udvikling.«

I dag har Solid Group vokset sig til at bestå af over 100 medarbejde­re. De har siden starten udvidet med nye produktion­sfacilitet­er, i 2013 lavede de deres første prototypev­indmølle, og i 2016 kom eksporten af husstandsv­indmøller for alvor i gang for virksomhed­en, som blandt andet nu leverer til Japan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark