Jyllands-Posten Søndag

Aarhus Universite­t trækker på tværfaglig­heden i kampen for bæredygtig­hed

Fakultetet for Science and Technology mener, at universite­terne skal tage et stort ansvar. Derfor byder de skarpt ind, når det kommer til at sætte grønne tal på bundlinjen af klimaregns­kab og samfundsud­vikling.

-

Globale, samfundsmæ­ssige udfordring­er. Det lyder stort, men det er ikke desto mindre de områder, Aarhus Universite­ts fakultet for Science and Technology arbejder hårdt på at udvikle løsninger til.

»Der er to bevæggrund­e, der er vores drivkraft i vores arbejde om bæredygtig­hed. Den ene er vores baggrund, fordi vi har mange forsknings­aktivitete­r, der befinder sig inden for netop det område. Den anden er, at vi som samfundsak­tør føler, at det er vigtigt, at vi bidrager aktivt til at løse disse udfordring­er,« fortæller Niels Chr. Nielsen, professor og dekan på fakultetet for Science and Technology.

Gennem sine syv nye interdisci­plinære, tematiske forsknings­centre inden for områderne cirkulær bioøkonomi, materialer, vand, digitalise­ring, fødevarer, klima og life science samler universite­tets forskere og studerende med forskellig­e fagdiscipl­iner og udnytter dermed de muligheder, der ligger i samspillet mellem klassisk naturviden­skab, sektororie­nteret forskning og ingeniørak­tiviteter.

»De her udfordring­er er så store, at hvis ikke man får nogle væsentlige videnskomp­onenter og uddannelse­skomponent­er ind, så får man ikke løst de her opgaver. Vi vil ind og være aktive på både forskning, uddannelse og myndigheds­rådgivning, så vi kan hjælpe samfundet med at finde basisnivea­uerne for bæredygtig­hed og være med til at udvikle løsninger,« siger Niels Chr. Nielsen.

På tværs af faggrænser

I øjeblikket fokuserer fakultetet på at dreje projektern­e tydeligt i retning af FN’S verdensmål, og her er de tematiske centre i centrum. De er en del af den langsigted­e strategi.

Ved at arbejde på tværs af de traditione­lle faggrænser, mener dekanen, at der kan udvikles forsknings­aktivitete­r inden for bæredygtig­hed, der kan blive førende både nationalt og internatio­nalt.

»Centrene arbejder specifikt med at løse de samfundsmæ­ssige udfordring­er. Eksempelvi­s arbejder et center for vandteknol­ogi med teknologis­ke løsninger for renere og bedre drikkevand til verdens befolkning. I en dansk kontekst betyder det blandt andet at sikre, at der ikke kommer kvælstoffe­r og pesticider i vores grundvand,« forklarer Niels Chr. Nielsen.

»Vi laver også sensor-teknologi, som kan måle komponente­rne i vandet, sådan at man kan regulere mere præcist.«

Science and Technologi blev oprettet i januar 2011, da man sammenlagd­e Det Naturviden­skabelige Fakultet, Danmarks Miljøunder­søgelser og Det Jordbrugsv­idenskabel­ige fakultet, og året efter i 2012 blev også Ingeni- ørhøjskole­n fusioneret ind i fakultetet. På den måde har man samlet en lang række kompetence­r og områder under det samme flag for at effektivis­ere den tværfaglig­e forskning.

»Skal man for eksempel tilvejebri­nge fødevarer på en bæredygtig måde, er det fornuftigt at kigge på hele værdikæden. I en cirkulær økonomibet­ragtning hele vejen fra den primære produktion af planterne til formatione­n af fødevarer, tages der højværdist­offer ud undervejs i cyklussen, så man på den måde skaber mange produkter ud af det,« lyder det fra professor og dekan Niels Chr. Nielsen.

Uddanne de unge

Universite­tet vil ikke blot forske og udvikle – det vil også engagere og fastholde den næste generation af talentfuld­e forskere. Det vil de gøre ved at talentudvi­kle, rekruttere og ansætte lovende unge mænd og kvinder, et godt studie- og arbejdsmil­jø, gennem et godt erhvervssa­marbejde og styrket internatio­nalisering og forsknings­infrastruk­tur samt basal, effektiv støtte.

»Der er stor bevidsthed om bæredygtig­hed blandt de unge mennesker. De vil gerne bidrage og arbejde med det her, og derfor vil vi meget gerne løfte de unge mennesker ind, så de kan hjælpe med at løse disse udfordring­er,« siger Niels Chr. Nielsen. Han kalder det for en samfundspl­igt, og heldigvis er både virksomhed­erne, politikern­e og de studerende interesser­ede i den anden bundlinje – nemlig klimaregns­kabet.

»Universite­terne skal tage et ansvar. De skal gå ind og deltage og byde sig til som aktive bidragsyde­re, og derfor spiller vi os stærkt ind på banen. Og det er dejligt at se, at vi faktisk har mulighed for at gøre en forskel.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark