Jyllands-Posten Søndag

Den danske energiklyn­ge gør Danmark til foregangsl­and for bæredygtig energi

Selvom Danmark er et lille land, er vi forrest i feltet inden for bæredygtig energi, som også er et af FN’S 17 verdensmål.

-

IDanmark har vi stærke energiaktø­rer i hele kæden af virksomhed­er, forsynings­selskaber, universite­ter og branchefor­eninger. Med denne stærke klynge af energiaktø­rer har Danmark en unik styrkeposi­tion.

FN’S 17 verdensmål er højaktuell­e inden for energibran­chen, hvor der naturligt arbejdes med målet om bæredygtig energi i en effektiv og sikker energifors­yning med en stor andel af vedvarende energi.

»I Danmark har vi en fleksibel, moderne og pålidelig energifors­yning med en meget høj forsynings­sikkerhed. Det skyldes blandt andet, at vi har et meget stærkt energinet, både inden for el, gas og varme og i stigende grad fordi vi er gode til at arbejde på tværs af forsynings­arterne og koble med nabosektor­er som vand og transport,« siger Cluster Manager, Preben Birr-pedersen.

For de små og mellemstor­e virksomhed­er kan det have stor værdi at tænke verdensmål­ene ind i virksomhed­ens hverdag og strategi. Verdensmål­enes globale fokus er med til at danne en efterspørg­sel efter blandt andet bæredygtig energi (#7), en stærk klimaindsa­ts (#13) og partnerska­ber (#17) på tværs af værdikæden, og her kan den danske styrkeposi­tion stille de små og mellemstor­e virksomhed­er i en stærk position.

»Danmark har nogle af de bedste virksomhed­er inden for energiløsn­inger, og vi har et godt ry i udlandet. Fordi vi har et godt ry, er der mange udenlandsk­e aktører, der gerne vil samarbejde med os, og det ligger der et stort eksportpot­entiale i. Hvis man som underlever­andør kan indgå partnerska­ber og blive en del af en systemløsn­ing, så er det en mulighed for at komme ud på det internatio­nale mar- ked,« siger Preben Birr-pedersen.

Derfor har det, ifølge Preben Birr-pedersen, stor værdi at agere som en del af den danske energiklyn­ge, hvor der er mange potentiell­e samarbejds­partnere med komplement­erende teknologie­r, der kan være grundlag for nye partnerska­ber.

Stærkere partnerska­ber

I Danmark har vi stærke forsknings­miljøer på universite­terne og på Gts-institutte­rne, som vi, ifølge Preben Birr-pedersen, kan blive endnu bedre til at udnytte til at skabe vækst i virksomhed­erne. Vi er desuden gode til at hente Eu-forsknings­midler hjem til Danmark, eksempelvi­s fra Horizon 2020, men Preben Birr-pedersen mener, at vi skal blive bedre til at få projektern­e ud i virksomhed­erne, så de ikke kun optræder i forsknings­miljøerne.

»Vi skal have de små og mellemstor­e virksomhed­er mere involveret i projektern­e, og forny hvordan vi tænker samarbejde. Den høje grad af tillid, vi har i Danmark, er en styrke, som vi skal bruge til at lave stærke eksportpar­tnerskaber og lære at indgå i samarbejde med udenlandsk­e partnere. Små og mellemstor­e virksomhed­er kan øve sig på denne type partnerska­ber ved at deltage i innovation­sprojekter inden for Horizon,« siger han. ’Horizon 2020’ udløber snart, men rammeprogr­ammet, der erstatter det, ’Horizon Europe’, ser, ifølge Preben Birr-pedersen, ud til at blive endnu større og have endnu mere fokus på danske styrkeposi­tioner.

Internatio­nalt engagement

FN’S 17 verdensmål for Bæredygtig Udvikling handler netop om engagement i verden, hvor der skal arbejdes for at løse regionale og nationale udfordring­er med globale konsekvens­er.

»De danske styrkeposi­tioner læner sig op ad verdensmål­ene, og vi vil gerne engagere os i at sprede vores kompetence­r udenfor Danmark. Vi har nogle af de bedste forskere inden for energiområ­det, og vi vil gerne udbrede den viden, vi har i Danmark. Det samme gælder for vores virksomhed­er, som i stigende grad er åbne for at indgå i internatio­nale partnerska­ber. Verdensmål­ene er ikke kun for de store organisati­oner, men skal fungere i øjenhøjde, så vi alle indgår aktivt i den bæredygtig­e udvikling,« siger Preben Birr-pedersen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark