Jyllands-Posten

Indspark til en konstrukti­v debat

-

Voksende ulighed bliver præsentere­t som en trussel i JP’s leder 28/2. Afsættet er blandt andet World Economic Forums årlige globale risikovurd­ering fra januar og den internatio­nale debat om ulighed. Lederen efterspørg­er en debat om, »hvordan de strømninge­r, der udfordrer de eksisteren­de samfundsmo­deller, kan vendes fra at være negative til at blive konstrukti­ve. Alle forslag vil være velkomne.« En sådan invitation kan jeg selvfølgel­ig ikke sidde overhørig.

Jeg deler i høj grad ønsket om en konstrukti­v debat. Men en af de største barrierer for en konstrukti­v debat er mangel på et oplyst grundlag at debattere ud fra. Og her er der desværre ikke meget hjælp at hente i den omtalte leder. For den tegner et unuanceret billede af, hvordan det går med uligheden.

Man kunne i stedet have fremhævet, at der i Danmark ikke i de senere år er tegn på stigende indkomstfo­rskelle målt ved Gini-koefficien­ten. Eller at den såkaldte lavindkoms­tgruppe er relativt lille og nogenlunde konstant, når man ser bort fra, at der er kommet flere studerende. Man kunne også have hæftet sig ved, at der heller ikke er tegn på stigende lønspredni­ng, og at topindkoms­ternes andel af den samlede indkomst i Danmark er omtrent den samme som for 30 år siden.

I Danmark er indkomstfo­rskelle isoleret set en ret uinteressa­nt problemsti­lling. Vores politiske fokus bør være et andet: Vi har desværre sociale problemer, som vi skal blive bedre til at forebygge og afhjælpe via en god og effektiv hjælp og støtte til de mest sårbare og udsatte i det danske samfund. Og trods en høj grad af formelt lige muligheder kommer alle ikke med på vognen med god uddannelse og job.

Med bagtæppet på plads er det selvfølgel­ig også på sin plads, at jeg leverer mit konstrukti­ve indspark til debatten. JP er bekymret for den vigende opbakning til de eksisteren­de samfundsmo­deller og kalder på globale løsninger. Det er rigtigt set, at der er brug for globale løsninger.

Protektion­isme er en af de store aktuelle trusler. Velstanden i Danmark – og i mange andre lande – er baseret på handel. Derfor er det vigtigt, at Danmark sammen med andre lande går foran og insisterer på handel over grænserne og muligheden for at tiltrække dygtig udenlandsk arbejdskra­ft.

Men der er også brug for nationale løsninger. Når vores samfundsmo­deller bliver udfordret, er det både fattigt og farligt at vente på globale løsninger. Danmark har klaret sig godt i den globale konkurrenc­e og gennem kriser, fordi det danske samfund har været omstilling­sparat. Det kan både arbejdsmar­kedets parter, danske virksomhed­er og skiftende regeringer tage æren for, i og med at de løbende har reformeret den danske samfundsmo­del.

Herfra skal der derfor lyde en opfordring til, at JP og alle vi andre tager en debat om, hvad vi kan og vil med det danske samfund. Regeringen­s svar er reformer, hvor vi tilpasser os til de udfordring­er, Danmark møder. Det har virket før og vil virke igen. Al snak om reformstop er farligt. Simon Emil Ammitzbøll økonomi- og indenrigsm­inister (LA)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark