Jyllands-Posten

Kansler: Vi skal forbyde tyrkisk valgkamp i EU

-

Tyrkiske politikere bør forbydes at føre valgkamp inden for EU’s grænser. Det fastslår Østrigs kansler, Christian Kern.

Opfordring­en til de andre EU-lande kommer oven på en diplomatis­k krise mellem Tyskland og Tyrkiet, efter at et folkemøde for tyrkere blev aflyst i den sydtyske by Gaggenau torsdag.

Arrangører­ne af det aflyste møde er tilhængere af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

På mødet ville tyrkere i Tyskland blive opfordret til at stemme ja ved en folkeafste­mning i Tyrkiet i april. Cirka halvdelen af Tysklands tre millioner etniske tyrkere har stemmeret i Tyrkiet. Et ja til en ændring af forfatning­en vil give præsidente­n meget stor magt.

»En fælles reaktion for at forhindre den form for valgkamp giver mening, så enkelte lande som Tyskland, hvor møder bliver forbudt, ikke bliver presset

Østrig:

af Tyrkiet,« siger Kern i et interview med den tyske avis Welt am Sonntag.

Aflysninge­n har fået Erdogan til i en tale søndag at trække nazikortet.

»Jeres fremgangsm­åde er ikke anderledes end nazisterne­s dengang,« sagde han under en kvindemarc­h i storbyen Istanbul.

»Jeg troede, at Tyskland for længst havde droppet det (nazisterne­s fremgangsm­åde, red.). Men vi tog fejl.«

DF og S: Forbyd møderne

Dansk Folkeparti vil have statsminis­teren til at undersøge, hvad man kan gøre for at stoppe en eventuel tyrkisk valgkamp i Danmark. Også socialdemo­kratiet mener, at der kan være brug for at forbyde tyrkiske valgmøder i Danmark.

Ifølge chefredakt­øren på den dansk-tyrkiske avis Kuzey, Sadi Tekelioglu, er der ikke planlagt nogen møder med tyrkiske politikere i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark