Jyllands-Posten

Det hjælper ikke lokalt

-

Vi hører så tit, at vi må holde fast i udbygninge­n med landvindmø­ller, fordi disse skaber arbejdspla­dser i yderområde­rne – eller Udkantsdan­mark, om man vil. Denne påstand blev for de kystnære møllers vedkommend­e godt og grundigt tilbagevis­t i DR’s ”Detektor” 17/11 2016. Alligevel er det et argument, som stadig trækkes frem, når man ønsker at stille vindmøller op på land.

Aalborg Universite­t undersøgte i 2015 landvindmø­llernes betydning for den lokale økonomi i Billund Kommune. Konklusion­en er, at kommunen kan forvente en meget begrænset skatteindt­ægt fra de lokale ejere, men først efter at møllerne er afskrevet, og kun hvis ejerne ikke reinvester­er overskudde­t, og kun hvis møllerne er lokalt ejet.

Undersøgel­sen viste også, at en positiv effekt i form af lokal beskæftige­lse er begrænset til anlægsfase­n og kun i de tilfælde, hvor der er et overvejend­e lokalt ejerskab. Dette er sjældent tilfældet. Reglen i dag er, at det er store, profession­elle entreprenø­rer, der udvikler vindmøllep­rojekterne på land – ikke lokale kræfter. I mange tilfælde er det lavere lønnet arbejdskra­ft udefra, der ender med at bygge møllerne.

Ser vi på et nationalt niveau, tør vi godt påstå, at havvind skaber de samme gevinster for danske virksomhed­er som landvind – altså vækst og profit. I tilgift har Danmark nogle styrkeposi-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark