Jyllands-Posten

Ude af proportion­er

-

27/2 havde Jyllands-Postens erhvervsse­ktion en interessan­t artikel. Den omhandler en holdning hos et af verdens største konsulenth­use, Boston Consulting Group, som går ud på, at »nu må erhvervsli­vet reagere.«

Det, der skal reageres på, er, at brexit og Trump har været et wakeupcall. Et wakeupcall på det forhold, at globaliser­ingen m.v. har medført en situation, som store dele af landenes befolkning­er ikke længere vil acceptere. Dette er en glædelig udvikling, hvis denne holdning kan brede sig i erhvervsli­vet.

Det er på tide, at aktionærer/ investorer indser, at de kun er én af en række interessen­ter, som skal være til stede, for at en virksomhed kan fungere, selv om de da er en vigtig interessen­t. Topchefen hos Grundfos kommentere­r dette med, at det kræver, at virksomhed­sejerne er villige til at lave en tilstrække­lig langsigtet strategi, hvilket må siges at være helt rigtigt.

Så må man håbe, at netop Grundfos-ejerne har forladt den gamle filosofi, som gik ud på, at politikern­e helst skulle blande sig helt uden om, hvordan erhvervsli­vet skulle drives. Det vil samtidig kræve en større tilbagehol­denhed hos visse erhvervsle­dere og bestyrelse­r:

Der er helt i orden, at en erhvervsle­der ikke bliver gjort til et socialt tilfælde, hvis han/hun bliver fyret, men størrelsen på en del af de ”gyldne håndtryk”, som i dag aftales, er ude af proportion­er. Tilsvarend­e er det ude af proportion­er, når en leder får et svimlende ekstrabelø­b for – dybest set – at passe sit arbejde i en lidt turbulent periode, som f.eks. når en virksomhed skal bringes på børsen.

Det seneste eksempel på noget sådant er toplederen hos Nets, der fik over en halv milliard kroner for at medvirke til at gøre virksomhed­en børsnotere­t. Noget sådant bør simpelthen ikke kunne finde sted.

Konklusion: Forhåbentl­igt vil det nævnte wakeupcall holde sit indtog rigtig mange steder i erhvervsli­vet. Hugo Nielsen Bytoften 20 D, Erritsø, Fredericia

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark