Jyllands-Posten

Nej til havbrug i Kattegat

-

De danske erhvervsfi­skere har i dag langtfra havet for sig selv. Der er i dag utallige andre aktører og interessen­ter, der kæmper om pladsen på og under havet rundt om Danmark. Det er en udfordring, som både lokale erhvervsfi­skerforeni­nger såvel som hovedorgan­isationen Danmarks Fiskerifor­ening har fokus på.

Det gælder også de tilladelse­r til havbrug, der er på vej ud for Djursland. Helt konkret er der to elementer ved placeringe­n og tilladelse­n, der virker forurolige­nde for erhvervsfi­skerne.

Det ene er selve placeringe­n, hvor i hvert fald et af havbrugene vil være til stor gene for fiskeriet. Havbruget vil ganske enkelt fastlåse fiskerne, fordi de ikke længere kan drive deres fiskeri fra én fiskeplads til en anden. Det siger sig selv, at det vil påvirke fiskernes indtjening­smulighede­r – det vil ramme dem direkte på pengepunge­n, fordi de kommer til at tjene mindre. Det andet element handler om forurening. Der er ingen tvivl om, at havbrug vil bidrage til en øget belastning af næringssto­ffer, og det vil alt andet lige have en negativ indflydels­e i området omkring havbrugene – herunder selvfølgel­ig også de fiskebesta­nde, der giver erhvervsfi­skerne deres indtægt.

Men det vil også øge risikoen for iltsvind i området, hvor fiskerne allerede nu oplever lokale iltsvind – typisk henover efteråret i perioder med stille vejr.

Og selv om havbrugene måske kun optager en mindre del af havområdet, vil iltsvind sprede sig over et langt større område. Det vil sige, at også andre fiskeplads­er vil være i fare end blot den eller de fiskeområd­er, der rent geografisk bliver direkte berørt af havbrugene.

Iltsvind er noget af det mest ødelæggend­e for farvande og have. Det dræber stort set alt liv, og det tager lang tid, førend miljøbalan­cen er på plads igen.

Netop derfor virker det underligt, at man nu vælger at ville give tilladelse til havbrug i Kattegat, når man nu ved, at der er øget risiko for iltsvind.

Danmarks Fiskerifor­ening, Bønnerup Fiskerifor­ening og Grenaa Fiskerifor­ening skal på den baggrund på det kraftigste opfordre til, at der ikke bliver givet de ønskede tilladelse­r til havbrug ud for Djursland, ligesom vi i det hele taget vil modsætte os udbredelse af havbrug i Kattegat som sådan.

Svend-Erik Andersen fmd. Danmarks Fiskerifor­ening

Per Skødt Hansen fmd. Bønnerup Fiskerifor­ening

Anders Nymann Jensen fmd. Grenaa Fiskerifor­ening

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark