Jyllands-Posten

Lykken er tryghed

-

Vores velfærdssa­mfund, som det har taget generation­er at bygge op, er under angreb. Lars Løkke Rasmussens Venstre-regeringer skærer stykke for stykke systemet i stykker. Grundtanke­n hos de borgerlige partier er, at hvis man giver danskerne skattelett­elser, de får flere penge i hånden, så stiger forbruget, og flere kommer i arbejde. Der skæres ned på hospitaler­ne, på uddannelse, og der skæres ned på det sociale sikkerheds­net. Alt sammen for at kunne give skattelett­elser og skabe vækst. Men når jeg taler med folk, er det ikke skattelett­elser, man ønsker, man ønsker gode børnehaver, skoler, hospitaler og ældrepleje. Folk ønsker kort og godt tryghed. Den tryghed, som vores velfærdssa­mfund gerne skulle have indbygget. Folk vil også hellere have mere tid sammen med familien end penge i hånden til forbrug. Er nogen nogensinde blevet lykkeliger­e af forbrug? Nej, folk bliver lykkelige af tryghed og familie. Vi har derfor brug for at ompriorite­re. Ikke flere skattelett­elser. Ikke flere nedskæring­er. Vi skal i stedet investere i velfærdssa­mfundet. Vi skal investere i flere pædagoger, sygeplejer­sker, personale på ældrecentr­ene og i hele taget varme hænder. Hvorfor? Fordi den menneskeli­ge kontakt, de såkaldte varme hænder, er den allerbedst­e tryghed, vi mennesker kan have omkring os. Når der er flere mennesker omkring os, veluddanne­de og med overskud til hverdagen, får flere mennesker et godt liv. Når antallet af mennesker med stress stiger, når børn i stadig større omfang får forskellig­e diagnoser, er det et symptom på, at noget er galt.

Lad os reformere vores offentlige system, så kommunerne bliver mere til for borgerne. Hurtig hjælp er dobbelt hjælp, hvis nogen bliver syge, er chancen for, at de kommer tilbage på arbejdsmar­kedet, langt større, hvis de får hjælpen øjeblikkel­igt. Som det er nu, skal syge borgere kæmpe for den hjælp, som ikke bare er bedst for dem, men også for vores samfund som helhed.

Det kan lyde som et utopia, men i virkelighe­den er det meget enkelt. Det handler om prioriteri­nger. Danmark er et rigt land, hvis vi vil, har vi også råd.

Palle Lykke Ravn folketings­kandidat for Socialdemo­kratiet i Vestjyllan­ds Storkreds Vesterkærv­ej 10, Struer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark