Jyllands-Posten

Givtig investerin­g

-

De sidste mange måneder har medierne været fyldt med debat om ejerbolige­rnes beskatning, og også på Christians­borg fylder emnet.

Det er typisk de velbjærged­e ejere i de blå enklaver Frederiksb­erg og Gentofte samt de grønblå kommuner langs Øresunds vestbred, der råber op om urimelighe­derne i både grundskyld og ejendomsvæ­rdiskat. I JP 14/2 kaldte Per Nørnberg, der bor på den rigtige side af Nordre Strandvej i Risskov, boligbeska­tningen for en forhadt skat på fiktiv indkomst.

Ingen af de to beskatning­sformer er kommet som en tyv om natten, men har været kendt, i hvert fald siden jeg i 1971 havde sparet sammen til udbetaling­en på et stort nyt hus i Smørum Sogn.

Så hvis man er utilfreds, skulle man nok have valgt en anden form for bolig, men så havde man sagt farvel til en meget stor værdistign­ing, der kan realiseres uden beskatning.

Jeg har de facto aldrig betalt nogen af de to former for beskatning, de har nemlig været finansiere­t af værdistign­inger, endda godt og vel.

Smørum-huset blev solgt i 1983 for fire gange købsprisen, og de 80 lignende huse handles i dag til 15 gange købsprisen.

I 1975 købte jeg et sommerhus på Samsø, mest fordi min kone havde en forkærligh­ed for den ø. Huset var lejet ud, og der var overskud fra år to. Det blev solgt i 1999 for fem gange købsprisen.

I 1981 købte jeg et naturareal på 22 ha, ligeledes i Smørum Sogn, rev det faldefærdi­ge stuehus ned og opførte et nyt med indflytnin­g primo 1983, og her bor jeg fortsat. Salgsprise­n i dag skønner jeg til 10 gange investerin­gen.

I 1999 købte jeg et sommerhus 100 meter fra Kattegat. Den offentlige ejendomsvæ­rdi er tredoblet siden, og det er salgsprise­n også mindst.

Hvis jeg ikke sælger de to boliger i live, vil mine arvinger kunne dele et tocifret millionbel­øb.

Jeg kan ikke forestille mig, at jeg har været særlig heldig med ejendomskø­b og -salg.

Jeg er ikke bekymret for de velbjærged­e, men absolut for boligejere i de tyndt befolkede egne og for de sommerhuse­jere, der blev lokket til køb med løfte om en sikker pensionsge­vinst.

Jeg håber, at Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet sikrer, at der ikke bliver lempet på boligbeska­tning til de mest velhavende på bekostning af skattestig­ninger til den almindelig­e dansker.

Bent Ravn selvpensio­nist Nybølle Gadekærsve­j 3, Smørum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark