Jyllands-Posten

Lægdommere i Højesteret

-

Under overskrift­en ”Det er på tide at gå Højesteret­s kritisk efter i sømmene” skriver fuldmægtig cand.jur. Anders Trebbien Daugaard (JP 4/3) om et emne, der lægger sig tæt op ad en debat, der optager mig.

Nogle gange har jeg – som har været lægdommer gennem ca. 30 år – i pressen luftet det synspunkt, at nogle af de højesteret­sdomme, jeg har læst og på anden vis sat mig grundigt ind i, burde have været behandlet af et dommerpane­l bestående af et, måske, ligeligt antal juridiske dommere samt lægdommere.

Jeg kan sagtens i grundlaget for oprettelse­n af lægdommers­ystemet i sin tid finde holdepunkt­er samt argumentat­ion for dette synspunkt. Når jeg nu og da har luftet dette forslag om lægdommerm­edvirken i Højesteret, er det også på baggrund af min vurdering af nogle af de voteringsa­rgumentati­oner, som er baggrund for afsagte domme.

Der er ret ofte i højesteret­dommernes argumentat­ion såvel jura som alm. lægmandsbe­tragtninge­r og bedømmelse­r. Tit, forekommer det mig, er der flere lægmandsbe­tragtninge­r end ren jura i henhold til lovparagra­ffer. Højesteret kunne vinde ved, at der i visse sager blev tilført Højesteret et lægdommert­ilskud. Dette emne burde være relevant at tage op i samfundsde­batten.

Kjeld Krageskov Klosterban­ken 18, Slagelse

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark