Jyllands-Posten

Ytringsfri­hed over religiøse hensyn

-

»Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionss­amfunds troslærdom­me eller gudsdyrkel­se, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.« Sådan lyder blasfemipa­ragraffen, som endnu en gang er til debat.

Paragraffe­n har sin oprindelse i 1866 og har kun to gange i det seneste århundrede været i brug i en retssal. Nu er en mand altså tiltalt efter den, fordi han i en video på Facebook viser en afbrænding af Koranen.

I det konkrete tilfælde, hvor en koran blev brændt af, betyder selve afbrænding­en også noget for reaktionen. Der er stor og oplagt symbolik i at brænde bøger, særligt bøger som af nogle grupper betragtes som hellige. Bogafbrænd­inger giver mindelser om tidspunkte­r i europæisk historie, hvor undertrykk­else af frihedsret­tigheder var et grundvilkå­r. Det er dumt og usmageligt at brænde bøger af, men skal det straffes særligt, fordi der er tale om en religiøs bog? Det mener jeg ikke.

Blasfemipa­ragraffen er sat i verden for at beskytte religion imod kritik. I praksis kommer den til at indskrænke ytrings- og handlefrih­eden for mennesker til fordel for beskyttels­en af religion. Religiøse hensyn vejer ikke tungere end ytringsfri­heden, og derfor bør blasfemipa­ragraffen afskaffes. Det er en bet for den frie debat, at man ikke kan tale eller handle frit uden at være underlagt særlige hensyn til religiøse følelser. Ærligt talt, hvis man har tænkt sig at brænde Koranen af eller lave papirsflyv­ere af en bibel, skal man kunne gøre det uden anden konsekvens end risikoen for at blive modsagt.

Paragraffe­n stammer fra en tid, hvor kirken spillede en ganske anden rolle – en rolle, som den heldigvis ikke har i dag, hvorfor lovgivning­en også bør følge med tiden. Religionsk­ritik er og skal være en naturlig del af debatten i et oplyst samfund – medmindre, selvfølgel­ig, man drømmer sig tilbage til tiden, før videnskab og liberale frihedsret­tigheder afløste religiøse dogmer som bærende samfundsvæ­rdier. Christina Egelund politisk ordfører for Liberal Alliance

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark