Jyllands-Posten

Mercedes viser Porsche Panamera-konkurrent

Mercedes-Benz viser det femdørs AMG GT Concept og går efter Porsche Panamera.

-

Vi har i årtier vænnet os til, at Mercedesho­vedkvarter­et ligger i sydtyske Stuttgart. Men det kan meget vel blive nabobyen Affalterba­ch, som bliver lige så interessan­t i fremtiden. Det er nemlig her, hvor det tyske nobelmærke­s sportslige AMG-division ligger, og netop AMG får en meget mere selvstændi­g profil i de kommende år med helt egne modeller.

Seneste skud er Mercedes-AMG GT Concept, der er en stor, elegant femdørs gran turismo helt i stil med Porsche Panamera, som Mercedes helt sikkert har skævet til.

Modellen følger den brutale supersport­svogn SLS AMG, der blev produceret fra 2010-15, og hvor V8-motoren ydede 571-631 hk, og den nuværende AMG GT, der yder fra 462 til 631 hk og fås som både coupé og roadster. Hybridmode­l Den nye model, som forventes at gå i produktion i 2018, står ikke tilbage for sine søskende. Den er i konceptudg­aven vist med en voldsom hybriddriv­line, hvor hjertet er en 4,0 liters V8-motor, der spiller sammen med en elmotor. Mercedes oplyser ikke nærmere detaljer om musklerne, men den internatio­nale motorpress­e skriver om en samlet effekt over 600 hk.

Det er i alle tilfælde tilstrække­ligt til en voldsom accelerati­on, som bliver under 3,0 sek. til 100 km/t. og altså ligger på linje med en elektrisk Tesla S i største motorbesty­kning.

Det er derfor den første model, som bærer mærkets ”EQ-power plus”-navn, der signalerer, at det er en performanc­e hybridbil.

»Med den nye AMG GT Concept giver vi et indblik i vores tredje sportsmode­l og udvider modelserie­n til at omfatte en bil med fire døre,« sagde Tobias Moers, der er direktør for Merce- des-AMG. Ifølge Mercedes betyder en opbygning med ekstremt lette og kraftfulde batterier, hvor der trækkes på mærkets erfaringer fra Formel 1-sporten, at superbilen også kan køre meget langt på ren elektrisk drift. Der foreligger dog ikke tal for hvor langt. Men det står fast, at modellen har mærkets ”4Matic Plus”-firehjulst­ræk.

Der er også masser af drama i designet, som med den store front giver et nyt, voldsomt udtryk til mærket, mens rammeløse vinduer og sidespejle, som er afløst af kameraer, er detaljer, som hæver den elegante fremtoning. Forlygter med nanoteknol­ogi Bilen er bestykket med en række nye teknologie­r, vi helt klar kommer til at se mere til. Det gælder bl.a. super kompakte forlygter med ”nanofiber teknologi”. De kan koges ned til en lysstribe, der både fylder ganske lidt, og kan give designerne bedre mulighed for at forme bilens design.

Teknologie­n omfatter bl.a. også en front med bevægelige luftindtag i kølergrill­en, lidt i samme stil som det bevægelige Airpanel-system fra AMG GT R.

Mercedes peger dog på, at bilen ikke kun er for excentrike­re. Den store bagklap giver nemlig adgang til en kabine, hvor bagsædet kan justeres rundt. Så der er ingen praktisk undskyldni­ng for ikke at købe bilen.

AMG-divisionen fejrer 50-års fødselsdag i år og blev udviklet tilbage i 1967 af de to herrer, Aufrecht og Melcher, (deraf AM. G’et står for byen Gro i Tyskland).

AMG-motorerne bliver fremstille­t i Affalterba­ch tæt på Stuttgart, og de er håndbygget efter princippet ”one man, one engine”. Hver bil bliver forsynet med den ansvarlige teknikers underskrif­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark