Jyllands-Posten

Af med taget – op med humøret

Hvilken cabriolet skal jeg vælge? Svaret er blevet sværere, da en lang række producente­r har trukket sig fra biltypen.

-

åbne biler bedst deres magi ved moderat fart på snoede sogneveje.

Desværre er der ikke helt så mange nye cabriolete­r, som er til at betale. Tanken om en cabriolet tiltaler ikke længere så mange bilkøbere, der i stigende grad hellere vil sidde højt i en crossover eller de større SUV’er.

Derfor har vi aldrig set afløsere til biler som Ford Focus CC, Mitsubishi Colt Cabriolet, Nissan Micra CC for slet ikke at tale om de ellers engang så populære Peugeot 207 og 308 CC og Renault Megane Cabriolet.

Med andre ord: Bilfabrikk­erne dropper i stigende grad åbne versioner, fordi de ser et mere sikkert afkast ved at producere SUV-modeller.

Ja, selv Volkswagen i Danmark har droppet at markedsfør­e den klassiske cabrioletv­ersion af Golf, som dog sælges i Tyskland, og holder sig til Beetle Cabriolet.

De, der er tilbage, er primært premium-mærkerne, hvor Audi, BMW og Mercedes har et rigt udvalg af åbne biler og så selvfølgel­ig Mini, der netop nu lancerer en cabrioletv­ersion af den nye Mini. Helårsbile­r Op til 25 sekunder tager det. Så har elmotorern­e stuvet de fuldautoma­tiske kalecher ned i bagagerumm­et, uden at der skal fumles med låsebeslag eller kalechedæk­ken.

Med isoleret kaleche og automatisk klimaanlæg er langt de fleste biler i dag helårs-cabriole- ter, der tackler alt fra efterårsre­gn til februarfro­st. Men den er selvfølgel­ig sjovest med ”haircondit­ion”. Nye cabriolete­r må også gerne være gjort af godt stof.

De fleste åbne biler har en klassisk kaleche af stof. En billøsning med flere fordele i forhold til de mere komplicere­de af stål. Bl.a. er stof lettere og billigere end metal, så vægten bliver holdt i ave. Og så kan det være praktisk, da et stykke stof ikke fylder nær så meget som et sammenfold­et metaltag i bagagerumm­et.

Og så er der noget særligt over at køre bil med kaleche: Når det regner, er det som at sidde i et lille telt, og selv på længere afstand er det let at se, at det er en åben vogn. Køb og privatleas­ing En anden god nyhed er, at flere bilimportø­rer har kampagner med privatleas­ing af cabriolete­r.

Her kan man blive kørende i en Fiat 500C for lidt over 2.000 kr. om måneden, i en Mini Cabriolet for 4.195 kr. per måned eller måske en Audi A3 for omtrent det samme.

Fælles for de lidt større cabriolete­r er dog, at førstegang­sydelsen ofte er noget større end for de almindelig­e versioner.

Man behøver dog heller ikke være nervøs for at købe sig en ny cabriolet. Alle analyser viser, at afskrivnin­gen ikke er højere end ellers, og for nogle mærkers vedkommend­e endda lavere.

Kør med, når vi guider dig til sommerens åbenbaring­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark