Jyllands-Posten

Grænsekont­rol skræmmer ikke turisterne væk

-

Mon ikke vi alle husker hysteriet, da vi indførte den midlertidi­ge grænsekont­rol i 2011. Et tysk satireprog­ram sendte en reporter op til grænsen, og med slet skjult hentydning til Berlinmure­n lod han, som om han blev skudt, da han forsøgte at overskride grænsen.

Tyske medier forsøgte at fremstille Danmark som et lille intolerant og tillukket land, men det var påfaldende, at når man gennemgik de tyske læseres kommentare­r, så mente langt de fleste, at grænsekont­rol var en fin idé, og at Tyskland burde gøre det samme.

Men EU-Kommission­en løftede pegefinger­en, fordi kontrollen kunne være i strid med reglerne i Schengen-samarbejde­t, og i Danmark blev der fra flere sider advaret om, at det ville gå ud over turismen – som om grænsekont­rol har noget som helst med turisme at gøre. Og da grænsekont­rollen blev genindført i 2015, advarede direktør Karsten Justesen fra Destinatio­n Sønderjyll­and med en bemærkning om, at en grænsebom »ville påvirke tyskernes lyst til at komme til Danmark« og tilføjede, at køerne ville blive lange.

Men de seneste prognoser for turismen viser, at 2017 kan gå hen at blive året, hvor vi slår en ny rekord for udenlandsk­e overnatnin­ger, og det er især tyskerne, der rejser nordpå. De tegner sig for 60 pct. af overnatnin­gerne herhjemme. Det er rigtig flot.

Det er klart, at frygten for terror og urolighede­r har fået turisterne til at vælge nogle lande fra, men grænsekont­rollen er i hvert fald uden betydning. I dag er grænsekont­rollen blevet en del af hverdagen, efter at EU har opgivet enhver kontrol af de ydre grænser. Grænsekont­rollen er med til at skabe tryghed.

Peter Skaarup, MF gruppeform­and, Dansk Folkeparti

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark