Jyllands-Posten

Vildskab møder alpeidyl i Montenegro

-

hindring på vej op til Žabljak, der med sin beliggenhe­d 1.450 meter over havet er det højest beliggende bysamfund på den vestlige del af Balkanhalv­øen. Bjergvejen­e er smalle og ikke alle steder skabt til modkørende trafik. Men belønninge­n er alle anstrengel­ser værd. Hovedbyen i den 39.000 ha store Durmitor Nationalpa­rk ligger i gåafstand af Den Sorte Sø – én af 18 søer, der også kaldes for bjergenes øjne. Søerne ligger mellem kompakte skove og åbne markområde­r, og deres mørke pupiller reflektere­r Durmitor-bjergkæden, der ligger som et lidt truende og uindtageli­gt fort ovenfor. 48 bjergtoppe på hver over 2.000 meter skyder i vejret, og oppefra kan man kigge ned på en af verdens dybeste kløfter. Tarafloden skærer sig gennem karstforma­tionerne 1.300 meter nede og tordner af sted ind over grænsen til nabolandet Bosnien-Hercegovin­a.

for adrenalinj­unkier og fans af rafting. Bjergstier­ne er godt afmærkede, og det er nemt at finde vej til de flotteste tinder og landskaber­ne, der åbner sig imellem dem. Rundt om de golde skråninger­s skarpe hjørner folder der sig pludselig et blødt plateau ud med edelweiss, der her ligner hvide brocher på en stor, grøn damefrakke. De lokale indbyggere kender naturligvi­s bjergene som deres egen bukselomme – akkurat som partisaner­ne anført af den senere jugoslavis­ke præsident Tito gjorde det under Anden Verdenskri­g. Sejren over fascistern­e blev grundlagt i dette terræn.

Da jeg efter fire timers kørsel fra badebyen Budva endelig ankommer til bjerglands­byen, er det første, jeg ser, mausoleet over faldne partisaner, der ligger tæt på det bedagede skisportsh­otel Planínka. Formen på mausoleet er sammenlign­elig med de traditione­lle bjerghytte­r, som man kan se på landsbyens bakker. Farven er nogenlunde den samme som nedbøren i skisæsonen over Durmitor. Eller som væggene på et hospital. Begge dele giver mening. I den første del af krigen lå her nemlig et partisanho­spital, og den lakoniske påskrift udenpå gemmer på historien om de flere tusinde partisaner, som døde under kampen mod fascistern­e, og hvis navne er indgravere­t indenfor på væggene. Forskellig­hedernes poesi Montenegro er et lille land – arealmæssi­gt fylder det kun en tredjedel af Danmark – men bjergene og naturens ekstreme forskellig­artethed gør, at det føles meget større. Den italienske biolog og forfatter Antonio Baldacci har rammende formuleret det som »kontraster­nes patos og forskellig­hedernes poesi« – det er vildskaben­s møde med det idylliske. På et område, der dækker blot 13.938 km2, kan man også opleve Balkans største sø, Adriaterha­vskystens længste strand, Europas sydligste fjord, kontinente­ts største fuglereser­vat og en af Europas sidste, tilbagevær­ende urskove. Med middelhavs­klima langs det smalle kystbælte mellem Kroatien og Albanien, kontinenta­lklima inde i det centrale Montenegro og alpint vejrlig mod nord og øst i bjergområd­erne på grænsen til Bosnien-Hercegovin­a og Serbien er der skabt betingelse­r for et usædvanlig­t varieret plante- og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark