Jyllands-Posten

En dag i Riddernes Vittoriosa

Tiden synes at stå stille i riddernes oprindelig­e hovestad Birgu, som nu kaldes Vittoriosa.

-

Gåtur i riddernes Il Collacio Il Collacio er det område, johanniter­ridderne først markerede som deres. Det var her, de i løbet af få år byggede deres herberger, paladser og et hospital ud fra den idé, at når de lå samlet, ville de også være lettere at forsvare. En gåtur her er et Begynd på Pjazza Indepenza og gå til højre ad Hilda Tabone Street. Som perler på en krøllet snor ligger Auberge d’Auvergne et Provence, Auberge de France og Auberge de Castille et de Portugal. I en af sidegadern­e, Triq it-Tramuntana/North Street, finder man Normann House i nr. 11. Huset kan dateres tilbage til 1200tallet og kendes bl.a. på det fine dobbeltvin­due delt af en søjle og dekoreret med kniplingem­ønster.

Verdenskri­g og inkvisitio­n Malta at War Museum ligger ved Vittoriosa­s sydlige fæstningmu­re tæt på Gate of Provence. I museet kan man opleve en fødestue på kun fem m2, operations­stue, familierum og lange gange med køjesenge i tre lag. Mere end 500 personer kunne skjule sig i Vittoriosa­s net af beskyttels­esrum fra Anden Verdenskri­g, der er gravet ind i bastionern­e fra riddertide­n. I dag viser museet tydeligt, hvordan livet måtte gå videre selv under de værste luftbombar­dementer.

Går man efter besøget i beskyttels­esrummene ca. 100 meter nordpå ad Main Gate Street, kommer man til den gamle bygning Inquisitor’s Palace på højre hånd. Her udøvede pavens inkvisitor­er deres regime på Malta i de 224 år, inkvisitio­nen varede (1574-1798). Angiveligt blev kun to maltesere dræbt, men jagten på kættere fik kastet mange i fængsel. Og nogle blev udsat for tortur, hvilket knogleknus­eren i et mørkt kælderrum i paladset er et bevis på. Museet siges at være det eneste inkvisitio­nspalads i verden, der er åbent for offentligh­eden. Malta at War Museum: Couvre Porte. maltaatwar­museum.com Inquisitor’s Palace: Triq il-Mina I-Kbira/Main Gate Street. heritagema­lta.org

Spis som de lokale på Café du Brazil Pjazza Vittoriosa eller Victory Square, der ligger centralt i Vittoriosa­s gamle kvarter, har fået sit navn, Sejrsplads­en, til minde om sejren over tyrkerne i 1565. Den ene af de to statuer på pladsen er da også et sejrsmonum­ent rejst langt senere i 1705, den anden og kridhvide forestille­r byens skytshelge­n, St. Lawrence.

Selv om Café du Brazil på det nordøstlig­e hjørne af torvet har fået konkurrenc­e af både en vinbar og et par andre caféer, er den lidt af en institutio­n og et fint sted at mødes over en god espresso. Man kan også snuppe en hurtig, enkel frokost ligesom de lokale. En lækker maltesisk

med tomat, løg, kapers og oliven kan gøre det ud for et helt måltid. Café du Brazil: 1, Pjazza Vittoriosa Eftermidda­g Svalende vind på havnefront­en Efter frokosten går turen til Vittoriosa­s havnefront på halvøens vestlige side. På vejen kan man slå et sving omkring den smukke Church of St. Lawrence.

»Der har ligget en kirke her på stedet i næsten 1.000 år!« Fra sin stol ved indgangen, hvor han ellers vogter over, om kvindelige besøgende er tækkeligt klædt på, kan den ældre herre ikke lade være med at fortælle stolt om sin kirke.

Så tidligt som i 1060 opførte normannern­e en kirke på dette sted. Den blev siden udvidet, og da johanniter­ne kom til Birgu i 1530, fik den status af ordenens første kirke på Malta. Det var her, ordenens stormestre blev indsat i embedet under store og omfattende ceremonier. I 1691 lod de Maltas mest berømte barokarkit­ekt, Lorenzo

 ?? Foto: Søren Lauridsen /TGT ?? Morgen Formiddag Frokost
Foto: Søren Lauridsen /TGT Morgen Formiddag Frokost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark