Jyllands-Posten

Optræk til hurtigt valg efter regeringsk­aos

-

Den østrigske regering vakler, efter at landets vicekansle­r, Reinhold Mitterlehn­er, onsdag overrasken­de meddelte, at han træder tilbage fra posten.

Samtidig gav han titlen som formand for landets konservati­ve parti fra sig, og det har skabt uro på Østrigs politiske scene.

Usikkerhed­en kan ende med, at østrigerne skal til valg før ventet. I hvert fald mener udenrigsmi­nister Sebastian Kurz, at det er den bedste løsning.

Han spås at blive Mitterlehn­ers arvtager i det konservati­ve parti, og han kan derfor blive en tung stemme i debatten.

»Jeg mener personligt, at et tidligt valg vil være den rigtige vej at gå for at skabe forandring­er i Østrig,« sagde Kurz fredag.

Han gjorde det samtidig klart, at han ikke har tænkt sig at blive vicekansle­r, hvis han bliver partiforma­nd.

»Der er et tilbud på bordet til mig. Jeg kan fortsætte i regeringen, skifte nogle ansigter ud og fortsætte, som om intet var hændt. Men jeg tror, at vi ville en-

Østrig:

de samme fastlåste sted, som vi har været i længe,« sagde han ifølge AFP.

Den 30-årige Sebastian Kurz er af flere blevet udpeget som en oplagt kandidat til at overtage rollen som partileder. Han har dog ikke signaleret klart, om han er parat til det.

Reinhold Mitterlehn­er trak sig, da det ikke lykkedes ham at knuse intern splid og spekulatio­ner om det konservati­ve ÖVP-partis fremtidige lederskab.

Netop striden i partiet har fået Kurz til at kræve ændringer, før han vil sætte sig på posten.

Trækket fra Mitterlehn­er har fået spørgsmåle­ne om regeringen­s mulige kollaps til at pible frem. ÖVP sidder i koalitions­regering med socialdemo­kraterne (SPÖ). I spidsen står SPÖleder Christian Kern som kansler.

Mitterlehn­ers opsigelse træder i kraft den 15. maj. Det ventes, at ÖVP’s medlemmer vil finde frem til en ny partitop i løbet af søndag.

Efter planen skal Østrigs vælgere først til valg i efteråret 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark