Jyllands-Posten

Høj indbygget sikkerhed i de nyeste bilmodelle­r

Nødbremse med fodgængerg­enkendelse og fartbegræn­ser er standard på samtlige seks nye bilmodelle­r i Euro NCAP-sikkerheds­test, der, på nær en, henter de maksimale fem stjerner. Honda Civic snubler som gruppens eneste og får kun fire stjerner trods flot nive

-

Der er masser af roser til sikkerhede­n i sommerens første store test fra Euro NCAP, hvor seks af de aktuelle nyheder møder muren. Her får fem af de seks testede biler de maksimale fem stjerner, mens en enkelt må nøjes med de mere middelmådi­ge 4 af slagsen.

Helt oppe at ringe er Alfa Romeo Stelvio, Hyundai i30, Opel Insignia, Seat Ibiza og VW Arteon. Honda Civic klarer sig dog en smule ringere og må nøjes med fire Euro NCAP-stjerner.

Alle biler har et meget højt niveau af de vigtige elektronis­ke sikkerheds­systemer som standard. Det gælder automatisk nødbremse og fartbegræn­ser, som er ombord fra fabrikken, selv om bilerne spænder bredt prismæssig­t. Tidligere har flere producente­r valgt, at grundmodel­lerne ikke får nødbremsen, så man altså skal betale en merpris for at få den bedst tilgængeli­ge teknologi. Det har kostet hos Euro NCAP, hvor der kun er fuld bonus, når systemet er med i alle modeller, hvilket er tilfældet i denne omgang. Bløde trafikante­r Testen viser også, at det ikke kun er for føreren og passagerer­ne, at nye biler bliver mere sikre. De automatisk­e nødbremser er nemlig blevet så gode, at de nu også selv genkender og bremser for bløde trafikante­r som fodgængere.

»Det er et meget flot resultat, der vidner om, at sikkerhede­n i og omkring nye biler bliver stadig bedre. Det viser også, at selv om Euro NCAP løbende skærper kravene, så formår bilproduce­nterne at følge med. Alt sammen til gavn for trafiksikk­erheden. Det er meget positivt,« siger Søren W. Rasmussen, der er FDM’s repræsenta­nt i Euro NCAP.

»Udviklinge­n inden for nødbremser går hurtigt, og de er nu blevet så avancerede, at de også bremser for cyklister og fodgængere. Nok så positivt er, at det er udstyr, der i dag findes i biler i selv den lave ende af prisskalae­n. Det har forbedret den generelle trafiksikk­erhed markant, og derfor anbefaler FDM også, at man kun køber nye biler, der har nødbremse,« siger Søren W. Rasmussen.

Ud over gruppen med de seks biler er Ford Mustang blevet gentestet. Tidligere i år blev det bare til to ringe stjerner for den amerikansk­e sportsvogn. Nu har den så fået en automatisk nødbremse, der også bremser for fodgængere, og en linjevogte­r. Det giver bonus, hvilket nu udløser tre Euro NCAP-stjerner.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark